2025 14. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2025 14:37
Psikosoybilim kitabı, insanı sadece kendi yaşam öyküsüyle değil, aynı zamanda kökleriyle birlikte ele alıyor. Schützenberger, bu yaklaşımında psikoloji ile aile tarihi arasında(kuşaklararası/kuşaklaraşırı) köprü kurarak, bireyin davranışlarında ve yaşadığı tekrar eden sorunlarda bilinçdışı aile dinamiklerinin izini sürüyor. Kitapta anlatılanlar, bize ait sandığımız birçok duygunun ve davranışın, aslında bize miras kaldığını düşündürüyor. Tutulmamış yaslar, konuşulmayan acılar, travmatik kayıplar, üstü örtülmüş sırlar… Bu yaklaşım, neyin bize ait olduğu neyin bize miras kaldığı sorgulamalarını açığa çıkarıyor. Kendimizi anlamak için geçmişe, hatta bize anlatılmamış hikâyelere kulak vermemiz gerektiğini fısıldıyor. Belki de bu yüzden, “Dedesi koruk yer, torununun dişi kamaşır” atasözü sandığımızdan çok daha derin bir gerçeği dile getiriyor. Yazar, “Genososyogram” adını verdiği haritalama ile köklerimizle daha geniş açılardan bağlantı kurabilmeyi kolaylaştırıyor. Herkesin anlayabileceği akıcılıkta bir dil ile kaleme alınan bu kitabı merak eden, ilgi duyan, yaşadıklarında anlamlar arayanlara okumalarını tavsiye ediyorum. Kendinize giden yolda bir rehber niteliğinde. Okuyanda yeni uyanışlara kapı aralayacağına, farklı pencereler açacağına inanıyorum. Sevgiyle
PsikosoybilimAnne Ancelin Schützenberger · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021319 okunma