İnferis: Sıradışı Bir Polisiye
2025 14. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2025 14:03
Mahfi Eğilmez’i ekonomi yazılarıyla tanırdım, ancak İnferis adlı romanı beni hem şaşırttı hem de düşündürdü. Ekonomi dünyasındaki yolsuzlukları ve kamu ihalelerindeki karanlık ilişkileri bir cinayet soruşturması üzerinden anlatması, romanı klasik polisiye türünün dışına taşıyor. Sadece bir suçun peşinden gitmiyoruz; suçun beslendiği ortamı, sistemin çarpıklıklarını ve karakterlerin içinde bulunduğu etik ikilemleri adım adım görüyoruz. Roman, iş insanı Mehmet H.’nin köşkünde ölü bulunmasıyla açılıyor. Bu olay ilk bakışta bir intihar gibi görünse de, kısa sürede cinayet olabileceği anlaşılınca devreye Komiser Cengiz, maliye müfettişi Murat, savcı Selim ve gazeteci Ali giriyor. Bu dört karakterin farklı bakış açılarıyla olayı çözmeye çalışmaları, romana çok katmanlı bir yapı kazandırıyor. Özellikle Murat karakteri –ki bir maliye müfettişi olarak devletin iç işleyişine ve yolsuzluklara en yakından tanıklık eden kişi– bana yazarın kendi geçmişinden izler taşıyor gibi geldi. Murat’ın hem mesleki titizliği hem de sanata olan ilgisi, karaktere çok yönlülük katıyor. Anlatım dili oldukça sade ve akıcı; teknik terimlere girse bile okuyucuyu kaybetmiyor. Ancak zaman zaman diyalogların biraz fazla uzatıldığını ve karakterlerin konuşmalarında bir miktar yapaylık sezdiğimi de söylemeliyim. Buna rağmen kurgunun geneli sürükleyici, hatta bazı bölümler adeta bir belgesel niteliğinde. İsviçre’deki banka hesapları, şirketler arası gizli anlaşmalar, rüşvet defterleri gibi detaylar romanın gerçekçiliğini artırıyor. Teknolojinin kullanımı da romana çağdaş bir hava katıyor. Özellikle karakterlerin konum paylaşarak iletişim kurmaları gibi detaylar, bu hikâyenin günümüz Türkiye’sine ait olduğunun altını çiziyor. Yolsuzluk sadece bir tema değil; sistemin damarlarına işlemiş bir kanser gibi anlatılıyor. Bu noktada roman, sadece polisiye bir kurgu değil; aynı zamanda sert bir sistem eleştirisi. Katilin kim olduğunu romanın ortalarına doğru tahmin edebiliyor olmak, bazıları için olumsuz bir unsur gibi görünebilir. Ancak benim için asıl mesele katilin kim olduğu değil, bu cinayete nasıl bir düzenin zemin hazırladığıydı. İnferis, suçun bireysel değil sistematik olduğunu göstermek istiyor ve bunda da başarılı. Cinayet, adeta büyük bir yolsuzluk denkleminin kaçınılmaz sonucu gibi duruyor. Sonuç olarak, İnferis, klasik bir polisiye beklentisiyle okunmamalı. Mahfi Eğilmez bu romanda, Türkiye’de kamu yönetiminin, siyaset-ekonomi ilişkilerinin ve bürokrasinin karanlık yönlerini ustalıkla ele alıyor. Hem düşündüren hem de sürükleyen bir roman olmuş. Ekonomiye, hukuka ya da sisteme ilgi duyan herkesin göz atması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.
İnferisMahfi Eğilmez · Remzi Kitabevi · 20211,205 okunma