Bir Psikopatın Günlüğü, topluma yabancılaşmış, iç dünyasında boğulan bir karakterin zihin akışını ve karanlık düşüncelerini okura sunan çarpıcı bir metin. Kitapta olaydan çok içsel çözümlemeler, sorgulamalar ve sert yüzleşmeler ön planda. Anlatıcının insanlara, düzene, ahlaka dair öfkesini ve kopuşunu okurken kelimelerin bilinçli bir saldırganlıkla seçildiğini hissediyorsunuz. Yer yer rahatsız edici, hatta tedirgin edici bir anlatımı var ama bu, kitabın amacıyla uyumlu.
Okurken kendimi sık sık huzursuz hissettim; karakterin iç sesi öylesine karanlık ve doğrudan ki, bazen sanki onun zihnine istemeden hapsolmuşum gibi geldi. Ama bu huzursuzluk kötü anlamda değildi, aksine beni metnin içine çekti. Bir yandan anlatıcıya kızdım, bir yandan da düşündüm: “Bu karanlık hepimizin içinde biraz var mı acaba?” dedim. Kitabın sonlarına doğru bir boşluk ve yalnızlık hissi üzerime çöktü; çünkü aslında anlatıcının ‘psikopat’lığının altında büyük bir çaresizlik ve insan olmanın yükü yatıyordu.
Sonuç olarak, Bir Psikopatın Günlüğü kolay bir okuma değil, ama zihinsel olarak uyarıcı ve sorgulatıcı. İç dünyaya dair karanlık ama etkileyici bir keşif.