Denizin ve Ege’nin Kalbinde Bir Yolculuk
2025 23. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2025 11:26
Kitabı bitirince, gözlerimi kapattım ve sanki Ege’nin tuzlu rüzgârı hâlâ yüzümde, dalgaların sesi kulağımda kalmıştı. Halikarnas Balıkçısı, yani Cevat Şakir Kabaağaçlı, bu romanında beni bir kez daha denizin derinliklerine ve Ege insanının sıcacık ama bir o kadar da mücadele dolu dünyasına çekti. Sıcacık derken bizden birileri yani nasıl desem denk dolap her şey var. Herkes melek değil gibi gibi.. Bulamaç, adeta bir balıkçı teknesinde anlatılan hikâyeler gibi; kimi zaman coşkulu, kimi zaman hüzünlü, ama her zaman capcanlı. Kitap, Ege kıyılarında yaşayan balıkçıların, süngercilerin ve denizin efendilerinin, köy ahalisinin hayatlarını öyle bir anlatıyor ki, her sayfada kendinizi o teknelerden birinde, ağ çekerken ya da fırtınayla boğuşurken buluyorsunuz. Balıkçı’nın dili, adeta denizin kendisi gibi; bazen sakin ve şiirsel, bazen dalgalı ve fırtınalı. Bulamaç, sadece bir roman değil; Ege’nin ruhunu, insan-doğa bağını ve dayanışmayı iliklerinize kadar hissettiren bir deneyim. Kitabın en sevdiğim yanı, her karakterin sanki bir balıkçı kahvesinde karşımda oturup kendi hikâyesini anlatıyormuş gibi hissettirmesiydi. Balıkçıların denize duyduğu sevda, korku dolu anlarda birbirine kenetlenmeleri ve o basit ama derin yaşam felsefeleri beni çok etkiledi. Özellikle denizdeki mücadele sahneleri öyle canlı ki, bir an kendimi dalgalarla boğuşurken buldum! “Badi Badi Nuri” karakterine detay vermeden ayrı üzüldüm. Ancak, romanın tefrika kökenli olması nedeniyle bazı bölümler biraz dağınık geldi; sanki Balıkçı, Ege’nin tüm hikâyelerini bir anda anlatmak istemiş de, hepsini toparlamakta zorlanmış gibi. Gazetede günlük tefrika olarak yazıldığı için kimi zaman deniz görünmüyor. Şehir hayatı, köy yaşantısı Farklı konularda araya giriyor. Yine de bu dağınıklık, eserin samimiyetini ve coşkusunu gölgelemiyor. Bu tefrikayı mezuniyet tezi olarak, aylarca süren bir uğraştan sonra kitap haline getiren Sevilay Öğüt’e ve ona bu görevi veren hocası Prof.Dr.Ömer Faruk Huyugüzel’e ayrıca teşekkür etmek gerekiyor. Bulamaç, Halikarnas Balıkçısı’nın diğer eserlerinden tanıdığımız o “Mavi Anadolu” ruhunu taşıyor, ama sanki daha ham, daha işlenmemiş bir haliyle. Bu, onu hem eşsiz hem de merak uyandırıcı kılıyor. Zaten kitabın önsözünde “Belgesel niteliğinde” diye geçiyor. Kitabı okurken Bodrum’un, Muğla’nın kıyılarını, o masmavi denizi ve balıkçıların alın terini düşündüm. Balıkçı, sadece bir hikâye anlatmıyor; sizi denize, doğaya ve insanlığa âşık ediyor. Eğer Ege’yi, denizi ve insanın doğayla mücadelesini seven biriyseniz, “Bulamaç” tam size göre. Halikarnas Balıkçısı’nın kaleminden dökülen bu eseri okuyun, ama uyarayım: Kitap bittiğinde kendinizi bir teknede, Ege’nin ortasında hayal ederken bulabilirsiniz!
BulamaçHalikarnas Balıkçısı · Bilgi Yayınevi · 201035 okunma