Yazar: Salih Mirzabeyoğlu
Yayınevi: İBDA Yayınları
Tür: Düşünce, Siyaset Felsefesi, İdeoloji
İlk Baskı: 1990'lı yıllar (kesin tarih baskıya göre değişebilir)
Genel Bakış
Başyücelik Devleti, Salih Mirzabeyoğlu'nun İBDA (İslâmî Büyük Doğu Akıncıları) ideolojisinin siyaset felsefesi ve devlet teorisini sistemleştirdiği temel eserlerden biridir. Eser, bir "devlet modeli" sunmanın ötesinde, Batı modernitesi karşısında İslâmî dünya görüşünün nasıl yeniden diriltileceğini tartışan, özgün bir medeniyet hamlesinin teorik temelini ortaya koyar.
İçerik ve Yapı
Kitap, klasik bir siyaset felsefesi kitabından farklı olarak poetik, yer yer metafizik boyutlar içeren bir anlatıma sahiptir. Mirzabeyoğlu, sadece kurumsal bir devlet yapısını değil, o yapının ruhunu da ortaya koymaya çalışır. Devletin başında bulunan “Başyüce” figürü, hem sembolik hem fonksiyonel olarak İslâmî ahlâk ve adaletin temsili olarak sunulur.
Kitapta yer alan temel başlıklar:
Başyücelik’in tanımı ve anlamı
İslâm’da idare anlayışı
Şûra, istişare ve liyakat sistemi
Laiklik, demokrasi ve modern devlet eleştirileri
Ümmet ve millet kavramlarının yeniden yorumlanması
Ruhu olan bir devlet anlayışı
Temel Tez ve Görüşler
Başyücelik, ne saltanat ne de Batı tarzı cumhuriyetlerle örtüşen; İslâm’ın ruhundan doğan bir sistemdir.
Devletin temel misyonu sadece düzen sağlamak değil, aynı zamanda hakikatin ve adaletin hâkimiyetini temin etmektir.
Modern dünyanın krizlerine karşı, ruh kökü İslâm olan yepyeni bir medeniyet hamlesi gereklidir.
Bürokratik devlet anlayışı yerine, şahsiyetli kadrolar ve manevî önderlik esas alınmalıdır.
Üslup ve Anlatım
Mirzabeyoğlu’nun diğer eserlerinde olduğu gibi bu kitapta da yoğun, yer yer imgesel bir dil kullanılır. Kavramlar sıradan anlamlarıyla değil, İBDA ideolojisinin inşa ettiği anlam dünyası içinde şekillenir. Bu yönüyle eser, bir "ideolojik manifestodan" ziyade, bir düşünce mimarisi gibidir.
Değerlendirme
Başyücelik Devleti, yalnızca bir siyaset teorisi değil, aynı zamanda bir medeniyet tahayyülüdür. Salih Mirzabeyoğlu’nun hem Sezai Karakoç’un diriliş çizgisiyle, hem de Necip Fazıl’ın Büyük Doğu idealiyle kurduğu köprü dikkat çekicidir. Ancak eserin dili ve kavram derinliği, okuyucudan yüksek bir dikkat ve düşünsel çaba ister.
Bu eser, İslâmî düşüncenin sadece savunmada kalmaması, aynı zamanda bir teklif ortaya koyması gerektiğini düşünen herkes için kıymetlidir.