Prens Oleomargarin'in Aşırılması
2025 178. kitabı
Mark Twain'in her gece kızlarına bir hikaye anlatmak gibi bir rutini varmış. Kızları her gece herhangi bir dergiden bir resim seçer Mark Twain de o resimden yola çıkarak kızlarına hikaye anlatırmış. Bu kitapta o hikayelerden biri. Mark Twain bir kaç gece kızlarının isteği üzerine değiştirerek ve ekleme yaparak bu hikayeyi sürdürmüş ve taslak şeklinde notlar almış ama vefat ettiği için hikaye yarım kalmış. Mark Twain'in ölümünden yaklaşık 100 yıl sonra Philip Stead tarafından yazarın yazdığı taslaklara ekleme yapılarak ve hikayeye bir son yazılarak tamamlanmış ve yayınlanmış bir kitap ama bence Stead'ın eklediği kısımlar kitabı çocuk kitabı olmaktan çıkarmış çünkü tarihi, sosyolojik ve siyasi iğnelemelerin olduğu kısımlar genelde çocuk kitaplarında olduğu gibi imgesel değil ama onların da üzerinde çok durulmadığı laf arasında söylenmiş gibi olduğu için havada kalmış. Philip Stead'ın eklediği kısımların hikayi çok böldüğünü ve hikayenin akışını bozduğunu bununda hikaye akıcılığını olumsuz etkilediğini düşünüyorum. Ayrıca iki yazarın üslubu ve hikaye anlatış biçimi birbirinden çok farklı o yüzden kitap benim için bir bütün oluşturamamıştı. Son olarak Stead'ın yazdığı son çok aceleye gelmiş gibiydi ve bence çok anlamsızdı. Bu yüzden kitabı çok beğendiğimi söyleyemeyeceğim ama bazı yerlerde gerçekten güzel mesajlar vardı ve hikayenin olay örgüsünü genel olarak beğendim . Erin Stead'ın çizimlerini gerçekten çok beğendim hikayeye başka bir hava katmış. Okunabilecek hayal gücü açısından size bir şeyler katacak güzel bir kitap.
Prens Oleomargarin’in AşırılmasıMark Twain · Can Çocuk Yayınları · 2019164 okunma