Puan vermedi·104 syf.··Beğendi
···Okunma: 24 Mayıs 2025 09:41 Nietzsche tanrı öldü diye bağırıp sokaklarda koşarken aslında hiçlikten yaradana vardırıyor. Uçmayı öğretemediğinizde düşmeyi öğretin diyerek zıtlıkları iyiyi ve kötüyü iç içe geçirmiştir. Yine bütün hazları isteyerek bütün acılara da cağrıda bulunduğunu söyleyip bu zıtlıklara bir kapı daha aralamış en netiniyse " cennete doğru büyüyecek olan ağaç köklerini cehenneme yollamalidır " ifadesinde görüyoruz. Okurken bir ateistin felsefesi olsa da tasavvuf ile benzerlikleri görmezden gelmek mümkün değildir. Yazar Taner şanlıoğlu da bu noktalara güzelce parmak basarak okura yol gösteriyor.
Nietzsche sevginin başkasından önce kişinin kendisine yöneltilmesi gereken bir duygu olduğunu söylüyor. Böylece başkalarına bağlanıp da yokluklarının ihtimaline bile dayanamayacak hâle gelmeyiz çünkü zaten ihtiyaç duyduğumuz sevgiyi kendimize veriyoruz. Nietzsche için saygı ve değer de aynı şekilde bir insana tanıştığımız anda kendimize verdiğimiz değer ve saygı kadar değer ve saygı göstermemeliyiz çünkü karşı tarafı bunun altını dolduracak bir borca sokmuş oluruz ve eğer karşı tarafın böyle bir değeri ya da saygınlığı yoksa bu borçtan kaçınmak için bizi değersiz görür ve saymaz.
Nietzsche'nin felsefesi bütün yollardan çıkmayı gösterir, yolsuz bir yolun yolcusu olmaktır varmak istediği. Ancak yolsuz bir yön çizmek de yine bir yol tutturmak değil midir? (Yolsuz bir yol da tutmuş olsan ve bu da bir yolsa Nietzsche kardeş ben yine de Allah'ın lütfu ile bu yolun sonunda Allah'ı bulurum Elhamdülillah biz de her yol ona çıkar inşallah yol binbir olsa da hedef şaşmaz.)
Kaderinizi sevin der bu bir kabulleniş değildir Nietzsche'ye göre kaderimiz zorunlu bir mücadele, ayağa kalkmak ve direnmektir. Kader bir zorunluluksa eğer ben mücadele etmek zorunda kaldığım bir kadere razıyım der.
İnsan kendini şifalı ve sağlıklı bir sevgiyle sevmeyi öğrenmeli der. Her şeyin sevgiden var olduğu bu evrende yine severek gösteririz yaratana minnetimizi. Kaderimizi varlığımızı severek. Nietzsche'nin bize verdiği yol buraya çıkar.
Yani dostlar Amor Fati- kaderinizi sevin . Çünkü aslında hayatınız bu.