Neden ile Başla yorumlarım ve kitap özeti
2025 1. kitabı
Genel olarak kitabı beğensem de beğenmediğim yönleri de vardı. İlk olarak beğendiğim ve beğenmediğim yönlerini yazacağım. Onun altında ise kitabın özetini bulabilirsiniz. Sevmediğim kısımlar: Başında açıklayarak başlasa da yarısından sonra kitap çok fazla tekrar düşüyo. Özellikle ne ve nedenleri bulma kısımlarının çok fazla üstünden geçiyor ve bu bir süre sonra okuyucu için sıkıcı bi hal alıyor. Sevdiğim kısımları: Büyük liderlerden örnekler vererek açıklaması güzel olmuş. Aynı zamanda beynin çalışma şekline ve limbik beyine değinip konuyu bilimsel olarak da pekiştirmiş bu da sevdiğim bir detay 2.Bölümde yazar çok fazla Neden kelimesini kullanmış. Altını çizmek istemiş belki ama örnek vemediği için çok havada kalmış. Sadece aynı cümleyi sürekli tekrar etmek yerine biraz daha örnekler üzerinden giderek fikrini desteklemeliydi bence. En çok aklımda kalan kısım beynin duyguları kontrol eden kısmıyla dili kontrol eden kısmı aynı olmadığı için duygularımızı ifade etmekte zorlandığımızdı. Kitap doğru soruları sormanın öneminden bahseder başlıyor. Aslında büyük liderlerin “büyük” olmasının nedeninin doğuştan sahip oldukları liderlik yeteneği değil işe doğru yerden bakarak başlamaları olduğunu söylüyor. Bununla beraber her ne kadar doğru soruları sorarak başlamak önemli olsa da şirketleri büyütmek için bundan daha fazlası gerekiyor. Örneğin pazarlama stratejileri. Bu başlıkta 2 temel konu üzerinde duruluyor. Manipüle etmek ve ilham vermek. Bu iki temel faktör alt başlıkları ve beraberinde getirdiği pazarlama stratejileri ile ele alınıyor. Ana konu ise manipüle etmek kar sağlayan ve alıcıyı istenilen tarafa daha hızlı yönelten bir yöntem. Fakat hızlı bir şekilde istenilen noktaya ulaştırsa da etkileri kısa süreli ve uyuşturucu etkisi yaratıyor. Şirket manipülasyonu kullanıp istediği noktaya hızla ulaşıyor fakat sonuçları kısa süreli olduğundan etki geçtikten sonra tekrar bir manipülasyon tekniği uygulanıyor. Bu durum da uzun süreli hedeflere ulaşmayı zorlaştırıyor. Diğer teknik ise ilham vermek. Bu noktada alıcılara ürünü almak için bir neden sunuluyor. Örneğin Creative şirketi, ürünlerini “5 GB mp3 çalar” şeklinde, Apple ise “cebinde taşıyabileceğin 1.000 şarkı” mesajıyla pazarladı. İkisi de aynı şeyi anlattı ama aralarındaki fark Creative bize ürünlerinin ne olduğunu söylerken Apple bu ürüne neden ihtiyacımız olduğunu söylüyor. Bu teknik kısa zamanda istenilen hedeflere ulaşmayı sağlamasa da uzun vadede insanların şirkete ve ürüne inanmasını sağlar. Bu inanç sizinle aynı şekilde düşünen insanları etrafınıza toplamınıza yardımcı olur ve size sadık müşteriler kazandırır. Şirketin büyümesi için müşteriler kadar çalışanlar da önemlidir. Bu noktada yazar liderlik etmeyi “diğer insanların kendi istekleriyle sizin arkanızdan gelmeleri” olarak tanımlamıştır. İnsanların kendi istekleriyle arkanızdan gelmeleri için de size güvenmeleri gerekir. Bu güveni oluşturmak için insanlara değerlerinizi ve inançlarınızı aktarmanız yani Nedenlerinizi açıklamanız ve bu nedenleri NE yaptığınız üzerinden somutlaştırmanız gerekir. Bu durum kitapta Altın Çember olarak tanımlanmış. Bir konuda altın çemberin oluşması için NEDEN, NASIL ve Ne ‘nin birbiriyle dengede olması gerekmektedir. NEDEN sadece bir inanç, NASIL bu inancı gerçekleştirmek, NE ler de bu adımların sonuçlarıdır.
Neden ile Başla 1. KitapSimon Sinek · Arıtan Yayınevi · 2013390 okunma