2025 1. kitabı
Elon'un Güney Afrika'dan başlayan hikayesinden Twitter'ı satın almasına kadar geçen süreci adım adım incelemeye çalışmış bir biyografi. Tüm kitap boyunca, Elon'un psikolojisini de doğrudan aktarmaya çalışmış, bir olayı anlatırken betimlemede bunu bolca kullanmış. Bu kitapta, Elon'un zorlu mühendislik problemlerine yaklaşımını, onun bu konuda kararlılığını, pes etmemesini ve vizyonerliğini, tüm zorlu süreçleri kafayı yemeden nasıl idare etmeye çalıştığını ve bahsi geçen şirketlerin genel işleyişini, evliliklerini, babasıyla yaşadıklarını bulabilirsiniz. Örneğin, Tesla'daki montaj hattındaki süreçler nasıl gelişti, bu konuda yanlış verilen kararlar neydi (mesela, her şeyi otomatikleştirmenin ilk başta yapılması bir hataydı) yada Twitter satın alındıktan sonra şirket içerisindeki işten çıkartmalar ve mavi tik ile ilgili alınan kararların arka planında ne gibi sürecin olduğunu göreceksiniz. Ayrıca Elon'un takım çalışmasında ne kadar beceriksiz olduğunu, yanında çalışan insanların çoğunun hemen hemen en fazla 5 sene içerisinde onunla çalışmaktan vazgeçtiğini, sürekli kriz modunda olmasını ve hatta hızlı çözümler için oldukça amatör yollar denediğini göreceksiniz. Kitapta bunların da olması objektif olduğu hissiyatı yaratmış bence. Yazarın demesine göre, Elon, bu kitap yayımlanmadan önce okumamıştır. Bu da bir başka objektif olduğu iddiası. Bundan sonrası benim eklemelerim; Elon, gerçekten de vizyon sahibi ve ilham alınabilecek bir girişimciydi. Söyledikleri takip edilebilirdi — ta ki siyaset ile yüz göz olana kadar. Bu saatten sonra ne söylerse söylesin, acaba siyasi çıkarları için mi söylüyor yoksa insanlığın faydasına mı konuşuyor diye kuşkulu bir şeklide soracağız. Bu soruyu Nikola Tesla, Eren Bali veya diğer büyük girişimciler için sormazdık. Bu fırsatı kendi adına yok etti. Elon, dünyadaki en zengin kişi olmasına rağmen vizyonuna kuşku bulaştırmıştır. Bu bence onun açısından yaptığı bir hata. Tarihte bu şekilde anılacak. Okunmaya değer (^ᴗ^)
Elon MuskWalter Isaacson · ‎Simon and Schuster · 202353 okunma