Puan vermedi·559 syf.····Okunma: 03 Mart 2025 00:00 Kodex ~ R. Gaye Önel
Basılmadan önce okuyup kurgusuna ve ince detaylarına aşık olduğum bir kitaptı Kodex. Şimdi kitap olarak benim okuduğumun çok daha ötesinde sahneler vardı
Karaca bir kaza geçirmiş, uzun zaman hastanede kalmış ama teyzesiyle beraber hayata tutunan bir kızdı. Resim konusundaki yeteneğiyle bir sınava girecekti ve bir sevgilisi, arkadaşları vardı. Şimdi bu ekibin yaptığı bir kazayı unutmalarını ve ara ara geçmiş sahneleri okuyoruz. Başta bahsederken biraz karışık gelebilir ama ilk sayfadan itibaren her şey öyle ahenkli ilerliyor ki kapıldım gittim.
Aram ile karşılaşması, ara ara gelen anılar ve Aram ile gerçek tanışmasının ardından her şey yokuş aşağı yuvarlanıyor. Kapısı askerlerle korunan bir fabrika, Aram’ın gerçek kimliği ve burada gördükleriyle beraber bir şırınga ile enjekte edilen maddeyle beraber hafızasındaki silinen anlar
Tüm hayatı yalanlarla dolu ve hafızasındaki büyük boşluklarla inanılmaz bir kurguydu. Geçmişinden gelen gizemli adam ve arkasından gelen gerçeklerle her şey değişiyor. Şimdi asıl soru Karaca kimdi? Karaca, Karsu, Kar?
Gerçeklerin ve rüyaların arasında bir yerde Karaca ile sıkıştık sanki. Kodex’ler psikoterapi ile sıfırlanan hafızalar, kocaman bir tesis ve tesisin amacını merak ederek soluksuz okudum. Kodexlerin her birini ve ilişkilerini okumaktan aşırı keyif aldım. 01 ve 02 numaralı kodexlerin hikayelerini okudukça ciğerim soldu…
Bölümler ilerledikçe açılan karakter kilitleri yeni sorularla yüzleştiriyor bizi. Kime güvensem bilemediğim ama istemsizce birileriyle bağ kurduğum bir kitaptı. Özellikle kitabın son çeyreği soluksuz okuttu. Aram hakkında öğrendiklerim ve ters köşelerle inanılmazdı!
Bu tesisin her bir detayı harika kurgulanmıştı. Resmen bir labirentin içinde savruldum ama aşırı keyifli bir savruluştu. Başta yazılan minik detaylar bile kitabın bir yerinde öyle bir mantığa oturuyor ki boşluk kalmadan harika bir okuma keyfi sundu. Veee öyle bir yerde bitti ki daha olanları aşamadan o final beni yerden yere vurdu. Hemen devamına kavuşabilir miyiz?
Doğru olanı yaptım sanıyordum. Doğruların, insandan insana değişebildiğini bilmiyordum.