Puan vermedi·285 syf.····Okunma: 28 Mayıs 2025 10:23 Kitabın devamında Sivas’tan Ankara’ya geçiş bunun hazırlık safhaları ve onlarca akıl oyunun sarmaladığı zorlu mücadeleyi Mazhar Bey’in notlarıyla izlemeye devam ediyoruz.
Saltanatın sözde dindar kisvesi bürünmüş zevatlar aracılığıyla, din üzerinden milli mücadeleyi durdurmak için elinden geleni yapması bir hakikati tekrar hatırlattı. Üzülerek belirtmek isterim ki dini duyguların kolayca sömürülmesi her dönemin sorunu ve bunu aşamıyoruz.
Kitapta Mazhar Bey’in İstanbul’a geçişi ve Heyeti Temsiliye üyesi olması nedeniyle padişahın kendisiyle görüşmesi oldukça ilginç bir anektod. Padişahın acziyeti ve ülkenin kurtuluşundan ziyade saltanatın varlığına önem vermesi ibret bir durum. Özellikle Damat Ferit gibi birinin devletin sadrazamı yapılması derin bir hata muhtemelen daha ötesi bir hainlik.
Mazhar Bey’in ve arkadaşlarının İstanbul’un işgaliyle vapur marifetiyle Beyrut’a geçmeleri bu yol hatıraları yine dikkate değer anılarla dolu. Kitabın ismiyle müsemma daha uzun bir dönemi kapsadığını tahmin ediyordum. Fakat Cumhuriyet ilanı ile nihayete eriyor.
TTK basımı bu iki ciltte de dil büyük oranda sadeleştirilmemiş diğer yayınevleri nasıl bir yol izledi bilmiyorum ama bu okumayı oldukça zorlaştırıyor. Bu eser mutlaka okunmalı çünkü bu notlar bir mücadelenin örgüsünü anlamak adına çok kıymetli.
Mazhar Bey’in notlarının, günümüz Türkçesine iyi aktarılmış bir baskısını okumanızı tavsiye ederim. TTK baskısı oldukça zorladı.