Bir Fincan Kahve, Bir Kitap ve Ben: Marcus
Bir Fincan Kahve, Bir Kitap ve Ben: Marcus Aurelius'la Tanışmaya Ramak Kala Şu an elimde "Kendime Düşünceler"... Sayfalarına dokunurken içimde bir kıpırtı, tarifsiz bir merak var. Sanki kapalı bir kapının ardında, beni bekleyen bir dünya var ve ben anahtarı çevirmeye hazırım. Yanımdaki kahvemden yükselen buhar, kitabın içinden süzülecek sözlerle, belki de ruhumla buluşacak gibi. Marcus Aurelius'un bu sözleri, bir imparatorun tahtından değil, daha çok hayatı iliklerine kadar hissetmiş, acıyı, sevinci, kaygıyı tatmış bir insanın kalbinden dökülmüş gibi gelecek, hissediyorum. Her bir cümlenin, sanki tam da bana yazılmış, tam da şu an ihtiyacım olan bir nefes gibi olacağını biliyorum. Bu telaşlı dünyanın gürültüsünden biraz uzaklaşıp, kendi iç sesime, kendi varlığıma dönme fırsatı sunacak gibi geliyor bu kitap bana. Öyle ki, sadece kapağına bakmak bile bazen beni alıp başka yerlere götürüyor. Kendi yaşadıklarıma, kendi düşüncelerime dalıyorum hemen. Aklıma takılan bir an, geleceğe dair ufacık bir endişe, şu anki hissettiklerim... Tüm bunların Aurelius'un sözleriyle nasıl birleşeceğini, içimdeki o düğümleri nasıl çözeceğini, bana nasıl bir ışık tutacağını çok merak ediyorum. Bu kitap, benim için öyle bir kere okunup kenara konulacak bir şey olmayacak, bunu şimdiden biliyorum. Tıpkı hayatın kendisi gibi, zaman zaman dönüp tekrar açacağım, her seferinde farklı bir yönünü keşfedeceğim bir yol arkadaşı olacak. Tıpkı bu fincandaki kahve gibi, her yudumda farklı bir lezzet bırakacak, her okuduğumda ruhuma yeni bir dokunuş yapacak. "Kendime Düşünceler", bana kendimle daha içten bir bağ kurmanın, ruhumun derinliklerine inip orada bir huzur bulmanın yollarını gösterecek bir sırdaş gibi duruyor karşımda. Henüz okumaya başlamadım, evet. Ama bu sayfaların arasında kaybolup kendimi bulacağım bu yolculuğun bana neler katacağını şimdiden hayal bile edemiyorum. Ve eminim ki bu yolculuk, başladığında kolay kolay bitmeyecek. Okuduktan sonra bu kitaba dair düşüncelerimi, hislerimi de mutlaka sizinle paylaşacağım. Güllü