Puan vermedi·90 syf.····Okunma: 29 Mayıs 2025 23:13 》Cemal Süreya'dan bir demet şiir hazırlamış Elif Sorgun bize. Peki kimdir Elif Sorgun? Aslında bu bir mahlas. Kim olduğunu öğrenince ise kitap daha da güzelleşti gözümde.
》Kendisi Cemal Süreya ile uzun yıllarını geçiren ve oğlu Memo'nun annesi Zuhal Tekkanat aslında. Mahlasının hikayesini de şöyle anlatıyor Zuhal Hanım:
"Cemal Süreya öğretmen gibiydi benim için. İstekli bir öğrenciyim ben de. Dergilere şiir yazıyorum. Devlet memuruyum o yıllarda. Bizim zamanımızda devlet memurunun başka bir işten para kazanması yasaktı. O zaman dedi ki Cemal: "Elif Sorgun adıyla yaz. Bak Elif'i Karacaoğlan'dan alıyoruz. Hani 'incecikten bir kar yağar tozar Elif Elif diye.' Sorgun da Yozgat'ın ilçesi. Bu senin takma adın olsun. Bundan sonra bu adla yaz şiirlerini." "Onun anısıdır bu isim bana."
》Cemal Süreya'yı bu kadar iyi tanıyan birinin seçtiği şiirleri okumak benim için ayrı bir keyif oldu. Hatta kitabın başında "Hayat Kısa. Kuşlar Uçuyor." isimli bir önsözü de mevcut.
》Bu kısacık önsözde kitabın adını Kehanet 1985 adlı şiirden aldığı, Cemal Süreya'nın son yıllarda ölüme olan yakınlığı ve bunun şiirine yansıması, şiirlerinde iki nokta ve üç noktayı az kullanmasına karşın son şiirlerinin iki ya da üç noktayla bitiyor olduğu gibi güzel bilgiler var.
》Kitapta karışık ve uzun birçok şiirine de, hepimizin bildiği o güzel sevgi şiirlerine de yer verilmiş. Herkesin kendi hayatından, gönlünden, zihninden, anılarından izler bulacağı bir eser olmuş.
》Şiir yazmak, şiir dinlemek, şiir okumak ve şiir... İyi ki var. Ve Cemal Süreya iyi ki geçmiş dünyadan...
Okuyun güzelleşin efendim...
"Şimdi sen kalkıp gidiyorsun. Git.
Gözlerin durur mu onlar da gidiyorlar. Gitsinler.
Oysa ben senin gözlerinsiz edemem bilirsin"
"Kötülüklerin büsbütün egemen olduğu
Namussuz bir çağ bu biliyorsun"
"Biliyorsun ben hangi şehirdeysem
Yalnızlığın başkenti orası"
"Sesinde ne var biliyor musun
Söyleyemediğin sözcükler var."