2025 6. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2025 15:35
Abidin Dino'nun Eller kitabı, sanatçının hem plastik sanatlara hem de edebiyata olan derin ilgisinin şiirsel ve insani bir yansımasıdır. Kitap, eller üzerinden insanın yaşamla kurduğu bağı, emeği, sevgiyi, direnişi ve umudu anlatır. Kitabı okurken sanki sadece kelimeleri değil, bir ressamın çizgilerini, bir işçinin nasırını, bir annenin şefkatini ve bir çocuğun oyununu da görürüz. Dino’nun dili yalındır ama bu yalınlık basitlik değil, derinlik taşır. Her bir "el" betimlemesi, aslında farklı bir hayatı, farklı bir mücadeleyi simgeler. Bir yandan estetik bir duyarlılıkla kaleme alınmışken bir yandan da toplumsal bir bilinci, sınıfsal farkındalığı ve insani değerleri yansıtır. Ellerin hikâyeleriyle bir yoksulun alın terini, bir sanatçının duyarlılığını, bir kadının sevgisini, bir çocuğun masumiyetini hissederiz. Kitapta anlatılan eller, sadece belli bir coğrafyaya, zamana ya da kişiye ait değildir. Onlar tüm insanlığa ait ellerdir. Dino, evrensel bir duyarlılıkla ellerin taşıdığı anlamı işler: sevgi, barış, üretim, acı, dayanışma... Bu yüzden Eller, herkesin kendi hayatından bir parça bulabileceği, içten ve sıcak bir kitaptır. Okurken çok keyif aldım.
EllerAbidin Dino · Sel Yayınları · 2005100 okunma