2025 60. kitabı
Okunma: 29 Mayıs 2025 08:19
10 üzerinden 10 veriyorum kitaba Senden geriye hiçbir şey kalmayana kadar seni tüketecekler ve sonra da nasıl öldüğünü soracaklar. Annem her şeyiydi, her şeyimizdi ama birisinin senin her şeyin olması, senin de onların her şeyi olduğun anlamına gelmiyor. "Annem bağıra çağıra sevilmeyi hak ediyordu ve sen sessizlik içinde onun yasını tuttun." Çünkü "neredeyse" anne diye bir şey yoktur. Yedi meleğinden yedi buket. Grace, on beş yıllık evliliği bitmek üzere olan bir kadın. Evlenene kadar ailesinin isteklerine göre, evlendikten sonra da kocasının isteklerine göre yaşayan bir kadın. Başka türlü nasıl varolacağını bilemeyen binlerce kadından biri. Ona kendini sevmesi, kendine değer verilmesi öğretilmemiş çünkü hep fedakarlık öğretilmiş. Kocasıyla boşanması sonrası kendi aile evine döndüğünde onu daha da sarsan bir şey öğreniyor Grace. En yakın arkadaşının (?) kocasıyla (?) bir ilişkisi olduğunu ve üstüne kendisi anne olamıyorken arkadaşının kendi kocasından hamile olduğunu öğreniyor. Biz de bu olaylar sonrası bir kadının tüm baskılara rağmen varoluş, kendini buluş mücadelesini okuyoruz. Spoili kısım Annesi beni kanser etti önce bununla başlamak istiyrorum. Bazı dindar insanlar (aynı bu hikayede Grace’in annesi gibi) yanlış anlamayın ama beni korkutuyor. Bu kadar çevreye bağımlı yaşayamazsın be kadın. Günden güne laflarınla kendi çocuğunu mahvetti kadın çevre için. Ayrıca sonda kendi yaşadıklarını öğrenmemiz de bu karaktere sinirimin geçmesini sağlamadı. Hayatımızda bir şeyler yaşayınca ve ona vermemiz gereken tepkiyi vermeyince aynı tutumu kızımızdan da bekleyemeyiz. Böyle bir dünya yok çok sinirim o karaktere. Neyse erkek karakterimizin de çok zor şeyler yaşadığını düşünüyorum. Asla kolay bir hayatı olmamış, kendi yaşadıkları yetmezmiş gibi hep toplum baskısıyla/ önyargısıyla uğraşmış. En sonda annesiyle ilgili öğrendiği şeyden sonra Grace’e verdiği tepkiye kızamadım ben kendince haklıydı. Grace bu tutumu hak ediyor muydu ? Asla. Ama Jackson’a da bence kızamayız. Turuncu ile boyalı alıntıların en sonunda olanı beni ağlattı o kadar içize dokundu ki.. o kadar yüreğim cız etti ki.. Grace’in bence doğru kişiyi bulduğunu ve artık mutlu olabileceğini anladığımız alıntı buydu. Bebekleri düştüğü için suçlayıp aldatan kocasından sonra kadın sadece bir kere bebeklerine koyduğu isimleri söylemesine rağmen aklında tutup anneler gününde onlar için buket alan Jackson’a. Ayrıca kasabada ve Grace’in eski mal domuz öküz pislik dana kocasının da o kaba saba hödük sert vs demekine çok sinir oldum ben okurken (Jackson için diyorlardı). Çünkü benim için kaba saba konuşmak, bir şeyi kaybettiğini anlayınca gelen sahte samimiyetten bin kat daha iyi. Eski mal domuz öküz pislik dana kocasının da kadını hala ve hala yönlendirmeye çalışmasına rağmen olmayınca kadını gerçekten kaybettiğini anlayınca o yapışıklığı ıy. Bu kitap baya baya tr deki ilişki ağına benziyordu. Anneme bin kere daha böyle bir anne olmadığı için teşekkür ettim korkunçtu pislik kadın. Çok uzattım neyse bu kadardı ya aman beğendim işte
Yüz KarasıBrittainy C. Cherry · Martı Yayınları · 20243,330 okunma