Milliyet Yayınları’nın “Roman Dizisi”’nin 5. kitabı olarak 1971 yılı Şubat ayında yayınlanmış. (“Basım bilgileri” kısmında yazdığı gibi, Mayıs ayında değil!) Mütercim Orhan Azizoğlu, Steinbeck ve Hemingway gibi modern klasik yazarların eserleri yanında “Kwai Köprüsü” gibi klasikleri dilimize kazandırmış. 447 sayfalık kitap, kısmen içerdiği konular (uluslararası politika ve askeriye) nedeniyle kolay olmayan bir terminoloji sahip olsa da, mütercim akıcı ve duru bir Türkçe ile okumayı kolaylaştırmış.
Fletcher Knebel ve Charles W. Bailey tarafından yazılan ve orijinali ilk olarak 1962 yılında basılan eser, bir Amerikan siyasi gerilim romanıdır. Konusu, ABD'de gerçekleşen bir askeri darbe girişimidir. Sovyetler Birliği ile silahsızlanma antlaşması müzakereleri yürüten başkana tepki olarak askeri-politik bir gizli örgütün ABD hükümetini ele geçirme planını konu alan bu senaryo, Kennedy yönetiminin ilk yılında, 1961 sonu ve 1962 başında yazılmış olup o dönemdeki bazı olayları yansıtır.
Üç defa darbe yaşayan ve birden fazla darbe girişimine sahne olan ülkemizde, biraz eskimiş olsa da, okuyucuların ilgisini çekeceğini düşünüyorum.
Basıldıktan kısa bir süre sonra çok ilgi gören eser, aynı başlıkla, 1964 yılında, başrollerinde Burt Lancaster, Kirk Douglas ve Ava Gardner’in yer aldığı bir film ile beyazperdeye de yansıtılmıştır.
Aradan 30 yıl geçince, 1994 yılında, “The Enemy Within” (İçimizdeki Düşman) başlığıyla bu sefer başrollerinde Forest Whitaker, Sam Waterston ve Jason Robards'ın yer aldığı bir HBO filmi çekildi.
Orijinal filmi, İngilizce altyazıyla Youtube’da bulabilirsiniz. İçeriği nedeniyle, “iyi” düzeyde İngilizce bilmek gerekir.
272 sayfalık kitabı sahaflarda iyi kondisyonda, günümüz için uygun fiyatlardan bulabilirsiniz.