Puan vermedi·64 syf.····Okunma: 26 Ekim 2024 16:29 Lakhes diyaloğu, görünüşte gençlere savaş eğitimi verilip verilmemesi üzerine başlayan bir tartışma gibi dursa da, kısa sürede gerçek cesaretin ne olduğu sorusuna dönüşüyor. Diyalogda, Sokrates yine klasik yöntemini kullanarak katılımcıların düşüncelerini sorguya açıyor. Sorular sade görünse de, her cevabın ardından ortaya çıkan yeni sorular, cesaretin tanımını sürekli karmaşıklaştırıyor.
Lakhes ve Nikias, Atina’nın 2 tanınmış komutanı olarak cesaret hakkında farklı görüşler öne sürüyor. Lakhes’e göre cesaret, savaşta geri çekilmemek, geri adım atmamak, gibi davranışlardır; Nikias ise cesareti, “korkulacak ya da korkulmayacak şeyleri bilmek” şeklinde tanımlıyor, yani bilgiyle ilişkilendiriyor. Sokrates her iki yaklaşımı her zamanki gibi didikliyor. Nihayetinde hiçbir tanım tam anlamıyla yeterli bulunamıyor. Zaten Platon’un çoğu eserinde amaç bir tanıma ulaşmak değil, düşünme sürecini canlı tutmak.
Kitap, “Cesaret nedir?” sorusu üzerinden insanın etik değerlerini, bilgeliği ve eğitimi düşünmeye davet ediyor. Kitap aynı zamanda eğitim, erdemli insan yetiştirme ve bilginin rolü üzerine düşünceler de içeriyor. Özellikle Sokrates’in gençlerin eğitimiyle ilgili duyarlılığı, bu diyaloğun sadece bireysel değil, toplumsal bir boyutu da olduğunu gösteriyor. Çünkü Sokrates (Yani Platon) için cesaret, sadece savaş meydanında değil, yaşamın her anında ihtiyaç duyulan bir niteliktir — özellikle de insanın kendi cehaletiyle yüzleşme cesareti.
Platon felsefesine giriş yapmak isteyenler için ideal kitaplardan birisi olduğu kanısındayım.