2025 51. kitabı
Okunma: 07 Haziran 2025 22:14
Kütüphane Üçlemesinin ikinci kitabı Dünyayı Değiştiren kitap ; çeviriden kaynaklandığını düşündüğüm muğlak anlatımı ve anlamakta zorluk çektiğim cümleleri ile özgün kurgusuna rağmen hikayeden koptuğum ve okuma sürecimi yavaşlatan bir yapıya sahipti. Çok etkileyici bir konuya sahip olan bu kitap, bilginin işlevinin canlıların niyetine göre değiştiği ve hafızanın yıkılan medeniyetlerin inşasında nasıl bir etkiye sahip olduğu temaları ile birlikte zamanın ve mekanın büküldüğü, zihinsel gerçekliğin karıştığı bir Kütüphane'de farklı ırkların başrolde olduğu bir kurguyu işliyor. Çeviriye ilişkin sorunlar nedeniyle son 100 sayfayı orijinal metin ile kıyaslayarak okudum. Muğlaklığın giderildiği, net ve anlaşılır cümlelerin olduğu bir çeviri ile etkileyici bir kitap olacağını düşüyorum. Kabil'in torunu İrath'ın kurduğu kütüphane; farklı dünyalara, geçmiş ile geleceğe açılan kapıların bulunduğu Değişim Ormanı, çok farklı türlerin tarihine ait bilginin yer aldığı rafları, kitapların içindeki hikayeyi canlandıran, hayata geçiren okuma odaları olan Mekanizmaları, farklı ırkların açabildiği kapıları, yaraları iyileştiren merkez çemberleri, kendi dokusundan yaratılan varlıkları ile hafızanın kendisi olan çok boyutlu bir evreni temsil etmektedir.Ancak İrath'ın kardeşi Jaspeth ise hafızanın deneyimle gelen bilgelik olmadan varlıklar için zehirli olacağı inancı ile kütüphaneyi yıkmak ve bilgiyi ortadan kaldırmak istemektedir. Bunu gerçekleştirmek için kendine kütüphanede yaşayan Kanit ırkından Maryland' ı seçmiştir. Kütüphaneci Liviara kendi yaşadığı zamanın öncesine giderek bir hayalete dönüşmüş,kütüphanenin dokusundan yaratılan Asistan'ın içinde 200 yıl boyunca esir kalmıştır. Skeer denilen böceksi yaratıkların saldırısı ile Asistan bedeninden kurtulur. Ve kendisini görmeyen Kanit kardeşler Evar, Clovis ve Kerrol'un peşine takılır. 200 yıl boyunca aynı odada hapis kalan Kanitler, Kütüphaneden dış dünyaya bir çıkış bulurlar. Dust'ın platolarında Skeerler'den kaçarken Arpix ve Meelan'ın da aralarında olduğu insan grubu ile ittifak yapmak zorunda kalacaklardır. Liviara ise hayalet formundan kurtulmak için kendi yazdığı kitabın sayfalarına hapsolacak Evar ile tekrar buluşmak için hikayelerin kontrolünü kazanmak zorunda kalacaktır. Usta Yute'un kanit işgalinden kurtardığı insanlar kütüphanede varlıklarını sürdürmek için farklı gruplara ayrılmış, evlerine dönmek için geçit arayışına girmişlerdir. İnsan ve Kanitlerin köle olarak kullandığı Ganar Irkından Celcha ve kardeşi Hellet Artrath 'da kazı yaparken yolları kütüphane ile kesişecek ve kendilerinden 1000 yıl sonra doğan Liviara ve Evar'ın hayatlarında etkiye sahip olacaktır. Kütüphane ebedi bir organizmadır. Bugüne kadar hiç zarar görmemiştir. Ancak Liviara'nın yazdığı kitap bunu değiştirecek, çatlaklar oluşturacaktır. Özgün kurgususu ve hikayenin nasıl tamamlanacağını görmek için üçüncü kitaba da devam edeceğim.
Dünyayı Değiştiren KitapMark Lawrence · Lapis Yayınları · 20258 okunma