Evlilik Aşkla Başlar, Peki Sonra?
2025 33. kitabı
Okunma: 04 Haziran 2025 13:30
Tolstoy’un çok fazla bilinmeyen ama etkileyici kitaplarından biri. Kitap kısa olmasına rağmen içeriği çok dolu. Özellikle genç bir kızın evlilikle ilgili beklentilerinin, zamanla nasıl değiştiğini görmek beni baya düşündürdü. Henüz 17 yaşında, daha hayatın başında olan birinin, kendisinden yaşça büyük biriyle evlenmesiyle başlıyor hikâye. Başta her şey güzel gibi; karşılıklı sevgi var ama zamanla bu yeterli olmuyor. İki taraf da birbirini seviyor ama düşünce yapıları farklı. Genç kız hayata daha idealist, daha coşkulu bakıyor. Eşi ise daha sakin, daha yerleşik biri. Bu farklar zamanla aralarında bir mesafe oluşturmaya başlıyor. Tolstoy bu süreci çok yalın ama çok etkileyici bir şekilde anlatmış. Bazı yerlerde karakterin iç sesi o kadar tanıdık geldi ki, sanki kendi içimden geçenleri okuyor gibiydim. Kitap boyunca şu soru kafama takıldı: Evlilikte yaş farkı mı daha önemli, yoksa karakter uyumu mu? İnsan zamanla değiştikçe evlilik de değişiyor. Genç kızın büyüdükçe bazı şeyleri sorgulamaya başlaması, beni de kendi düşüncelerimle yüzleştirdi. Özellikle şu cümle çok etkileyiciydi: “Gerçekleşmesi olanaksız hiçbir şey istemiyorum.” Ne kadar sade ama ne kadar gerçek… Tolstoy’un kadın karakterleri yazma konusundaki başarısı bu kitapta da çok net görülüyor. Anlatıcının duyguları çok içten ve inandırıcı. Doğa tasvirleri de ayrı bir güzel. Sanki karakterin ruh hâliyle doğa arasında bir bağ var gibi; biri değişince diğeri de değişiyor gibi hissettiriyor. Aile Mutluluğu, sadece evlilikle ilgili değil, insanın zamanla nasıl değiştiğini, hayattan ne beklediğini ve bazen bu beklentilerle gerçeklerin nasıl çakıştığını çok güzel anlatıyor. Sessiz ama derin bir kitap. Okuduktan sonra insan ister istemez kendi hayatını da düşünmeye başlıyor. Tolstoy’un diğer büyük eserleri kadar bilinmese de, bence kesinlikle okunması gereken bir roman.
Aile MutluluğuLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20206,7bin okunma