Tolerans, Esriklik, Yalnızlık Döngüsü ve BAMMM!!!
2025 10. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2025 23:15
BAŞLANGIÇ Kendime müzisyenlik yaparken etkilendiğim ve aynı zamanda yıllardır hayranı olduğum Nirvana grubunun, liderinin biyografisini bitirmek bu zamana nasip oldu. Ben her grubun albümünde bulunan tüm şarkıları dinlemem, seçiciyimdir ama Nirvana bunlar içinde istisnalardan biridir. Neden peki? Basit, etkili riffleri; bazen eğlenceli, bazen kalbe dokunan ritimler(bazı şarkı sözleri anlamlı olsa da bazıları fazlasıyla marjinal). Dünyaca ünlü olmalarının sebepleri arasında da bu basit ritimlerin evrenselliği, Kurt'ün kusurlu sesi, çoğu heavy metal grupları gibi sahne için özel kıyafetler giyinmeden oldukları gibi giyinip çalmalarından da kaynaklanabilir(Veya kimsenin önemsemediği konulara farkındalık katmaları ve marjinal şarkı sözleri de buna dahil). Zira o dönemde heavy metal ve türevleri revaçtayken "grunge" adında bir akım türemiş, "Nevermind" albümü Billboard listelerini kasıp kavurmuştu. Öyle ki Megadeth lideri Dave Mustain, bu basitliği sevmemiş kendilerine hakaret olarak algılamış, Kurt'ün intiharını iyi bir nişan olarak yorumlamıştı. KİTAPTAN NE BEKLEMELİSİNİZ? Kitap, Kurt Cobain'in bebekliğinden intiharına; Ailesi, arkadaşları ve ilişkilerine; müziğe olan ilgisine(nasıl başladığı), etkilendiği müzik gruplarına(Melvins, The Vaselines, Leadbelly vb.), Kurt'ün Nirvanadaki üyelerle olan ilişki dinamiklerine ve grubun gelişimine; bazı şarkıların arka planına(En sevdiğim :)) sahip olduğu kronik ve çözümü olmayan mide ağrısına, bununla birlikte madde kullanımına(ki kitapta en çok değinilen ve Kurt'ün iç dünyasına en çok girilen, benlik saygısının düştüğü süreci anlatan noktadır) değinmektedir. SON SÖZLER Kitapta birçok bilgi olmasına rağmen nadir bilgiler yer almamaktadır(Axl-Elton-Kurt olayı gibi-Belki de bilerek eklenmemiştir kim bilir ). Buna rağmen kitap çok akıcı, okuması çok keyifliydi. Eğer siz de Nirvana grubu hakkında daha detaylı bilgi edinmek isterseniz bu kitap birçok kaynaktan daha fazla bilgi içeriyor. Not: Kitapta bahsi geçen kitaplar ve şarkıları not almanızı tavsiye eder, iyi okumalar dilerim.
Müzik
Cennetten de AğırCharles R. Cross · Epsilon Yayınları · 201998 okunma