2025 7. kitabı
“İstatistikle Nasıl Yalan Söylenir” istatistiksel verilerin mutlak bir gerçeklik sunmadığını aksine yanlış ellerde nasıl yanıltıcı bir propaganda aracına dönüşebileceğini anlatan çarpıcı bir eser. Kitabı okurken bir yandan gülerken bir yandan da toplumda sıkça karşılaştığımız grafiklerin anket sonuçlarının ve “yüzde”lerin ne kadar kolay çarpıtılabildiğini görmek insanı şaşırtıyor. Darrell Huff, oldukça yalın ve akıcı bir dil kullanarak karmaşık matematiksel formüllere hiç girmeden gerçek hayat örnekleriyle konuyu herkesin anlayabileceği şekilde açıklıyor. Kitabın en etkileyici yönü sadece veriyi değil veriyi sunan kişiyi de sorgulamayı öğretmesi. Bu bakımdan kitap hem bir eleştirel düşünce dersi hem de bir medya okuryazarlığı rehberi gibi. Kitapta yer alan bazı konular örneğin grafiklerle oynayarak izlenim yaratmak, örneklem hataları, ortalama çeşitleriyle manipülasyon bugün hâlâ geçerliliğini koruyor. Özellikle sosyal medyada, haberlerde ya da reklam kampanyalarında “istatistiksel veri” adı altında sunulan bilgilerin çoğunun kitabın verdiği örneklerin modern versiyonları olduğu söylenebilir.
İstatistik ile Nasıl Yalan Söylenir?Darrell Huff · Urzeni Yayıncılık · 2019146 okunma