2023 33. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2023 23:11
Türk edebiyatının ilk yerli romanıdır bu eserimiz. Talat ve Fitnat... İki genç, iki kalp, bir aşk… Ama karşılarında dev gibi duran gelenekler, suskunluklar ve sırlarla dolu bir toplum düzeni var. Kısaca bahsetmek gerekirse; Talat, Fitnat’a âşık olur. Ancak Fitnat’ın baskıcı üvey babası bu aşka izin vermez. Sevdiğine ulaşmak için Talat kadın kılığına bile girer ve Fitnat’ın yanına böyle gelir gider, ona böyle yakınlaşır. Fitnat ise onu sevdiği adamın kardeşim sanır. Kader ağlarını örer. Fitnat zorla evlendirilir. Talat bu acıya dayanamaz, hastalanır. Ve en yıkıcı gerçekler, ortaya çıkan sırlar... Fitnat’ı evlendirdikleri adam kim? Talat'a ne oldu? Bu acı gerçekleri öğrenmek için kitabı okumanızı tavsiye ederim. Biliyorsunuz bu dönemin eserleri edebi derinlik olarak modern edebiyata göre düşük bu sebeple o zamanın dönemine göre düşünüp değerlendirirsek güçlü mesajları var. Yani kitap sadece bir aşk hikâyesi değil; Tanzimat toplumunun kadın algısını, Görücü usulü evlilikleri, Birey olamayan kadınların dramını gözler önüne seriyor. Kısa, sade ama iç yakıcı bir klasik arayanlara, geçmişin gölgesinde yankılanan bir haykırış
Taaşşuk-ı Talat ve FitnatŞemseddin Sami · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202538bin okunma