·174 syf.····Okunma: 11 Haziran 2025 14:48 Sevilmeden sevenin hikâyesidir Beyaz Geceler.
“Beyaz Geceler” ilk bakışta kısa bir hikâye gibi görünse de, sayfalar ilerledikçe insanın içine işleyen o derin yalnızlığı, beklentisiz sevgiyi ve iç sesimizin yankılarını ustalıkla önümüze seriyor. Dostoyevski, sanki kalbimizin kenarında sessizce duran duyguları fark etmiş de tek tek satırlara işlemiş gibi… Ne yüksek sesle anlatıyor ne de acele ediyor — sadece anlatıyor, usulca.
Özellikle Dördüncü Gece bölümünde hissettiklerimi anlatmak gerçekten zor. O sayfalarda, bir edebiyat eserinin sadece bir olay değil, bir yaşantı olduğunu anladım. Karakterin kalbindeki kırılmayı öyle bir anda hissediyorsunuz ki, sanki siz de o cümlenin içinde duruyorsunuz. Kalbim sıkıştı, gözlerim doldu, nefesimi tuttum. Uzun zamandır bir kitapta bu kadar içime dokunan bir an yaşamamıştım.
Dostoyevski’ye nereden başlanır sorusuna yanıt arayanlara, hiç tereddütsüz “Beyaz Geceler” derim. Çünkü bu hikâyede, onun insanı anlama biçimini, incelikle işlediği duyguları ve sade görünen ama derinleşen anlatımını iliklerinize kadar hissediyorsunuz.
Merak edenler vakit kaybetmeden okumalı. Çünkü bu hikâye, sayfaları bittiğinde bile kalbinizde konuşmaya devam ediyor.