2025 41. kitabı
Levayih-i Hayat Bayram tatili dönüşünde yoğun tempoya girenlere merhaba diyerek yine bir klasik ile açılışı yapıyorum Fatma Aliye Hanım'ın Türk Edebiyatında ki yerini hepimiz biliyoruz.Roman yazan, çeviri yapan,sosyal faaliyetlere katılan ve hakkında bir monografi yazılan ilk kadın yazarımızdır. Levayih-i Hayat yani Hayattan Sahneler adlı kitabı gerçekten hayattan sahneler seriyor okuyucunun önüne. Beş ayrı kadının birbirine yazdığı on bir mektuptan oluşan kitap gayet akıcı ilerliyor. (Bunda çevirinin de önemi var tabiki) Kadınların gözünden aşk, evlilik, aldatma, boşanma gibi kavramların sorgulandığı roman, Osmanlı döneminde kadının, sırf iyi bir eş ve iyi bir anne olmak için eğitim görmüş olunması eleştirilir. Yazarın her kitabında olduğu gibi bu eserinde de kadınların eğitim alması ve kamusal hayata dahil olması üzerine durmaktadır. Mehabe, Fehame, Sabahat, Nebahat ve İtimat'ın gözünden bir çok kadının hayatına şahitlik edeceğiz. Mutlu bir evlilik ve ideal bir eş,aşksız evlilik ve maddi nedenlerden dolayı çocukları için evliliğine devam etmek zorunda kalan bir kadın. Aldatan bir eşi idare etmek zorunda kalan bir kadın. Çevresinde ki bu olayları görül evlilik hakkında düşünceleri değişen genç kızlar ve kadının eğitim almasının önemini bir kez daha vurgulayan karakterler. Yani bu kitapta belki de kendinizden de kesitler bulacaksınız... Okumayanlar için şimdiden keyifli okumalar.... #fatmaaliyehanım #levayihihayat #dorlionyayınları #reklamyok #kendimaldım #okudumbi̇tti̇ #okudumokuyun #tavsiye #öneri̇ #klasik #türkyazar #kadınyazar #kadınınyeri #kitaplarım #bookslover #booksandbooksandbooks #booksbooksbooks #booksta #books #bookslover #bookstagramlararasıetkileşim
Levâyih-i Hayat (Hayattan Sahneler)Fatma Aliye Hanım · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20255,2bin okunma