2025 34. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2025 12:55
Philippe Sollers’in Merkez kitabı, yazarın okuduğum ikinci eseri. İlk karşılaşmam Medyum ile olmuştu; o kitap da oldukça çarpıcıydı ama Merkez, bana göre çok daha eğlenceli, daha akıcı bir okuma deneyimi sundu. Sollers’in entelektüel dünyası oldukça zengin ve kışkırtıcı ama bu kez anlatımında daha fazla ironi havası hissediliyor. Kitap kısa olmasına rağmen derin. Özellikle Freud ve Lacan’a yapılan göndermeler dikkat çekici; bu da psikanalitik düşünceye aşina olanlar için metni daha anlamlı ve keyifli hale getirebilir. Aksi takdirde bazı bölümler “ne oluyoruz burada?” duygusunu yaratabiliyor. Yani Sollers, her zamanki gibi okuyucusuna fazla yol göstermiyor; metnin içine girmek isteyenin biraz bagajla gelmesini bekliyor. Merkez, sadece bir aşk, tutku ya da kadınlar üzerine bir kitap değil. Kadınlar burada aynı zamanda kültürel, politik ve psikanalitik göndermelerin taşıyıcısı. Her bir ilişki, zihinsel bir oyuna ya da çözümlemeye dönüşüyor. Zaten kitabın merkezinde yer alan anlatıcı da bir anlatıcıdan çok bir düşünür gibi. Bu haliyle roman, klasik kurgudan çok bir düşünce akışı gibi ilerliyor. Sollers’in dili zaman zaman sınayıcı. Kitapta bolca referans var; sanatçılardan düşünürlere, politik figürlerden dini temalara kadar uzanan geniş bir spektrum. Ama bütün bu karmaşaya rağmen kitap eğlenceli kalmayı ve ağır temaların içinden hafif bir dille geçmeyi başarıyor. Sollers’in Medyum kitabıyla Merkez’i karşılaştırdığımda, aralarındaki farklar hemen göze çarpıyor. Medyum daha karanlık, daha yoğun ve hatta zaman zaman biraz yorucu bir metindi. Felsefi göndermeler orada da mevcuttu ama anlatım daha soyut ve kapalıydı. Merkez ise çok daha canlı, ironik ve hatta yer yer mizahi bir tona sahip. Sanki Medyum'da Sollers okuyucusunu sınarken, Merkez’de onunla oyun oynamayı tercih ediyor. Bu da kitabı hem daha akıcı hem de zihinsel olarak daha tatmin edici kılıyor. Yani Sollers dünyasına giriş yapmak isteyenler için Merkez, çok daha davetkâr bir başlangıç noktası olabilir. Özetle, Merkez, hem eğlenceli hem düşündürücü bir metin. Freud ve Lacan gibi figürlere aşinalığınız varsa, bu kısa roman size çok daha fazla şey söyleyecektir.
MerkezPhilippe Sollers · Alfa Yayınları · 201933 okunma