2025 45. kitabı
Okunma: 12 Haziran 2025 18:28
“İnsan savaşın da hem yaratıcısı, hem kurbanıdır, çünkü savaşı önleyecek hiçbir eylem gerçekleştirmemiş, ama savaş sonrasının acılarına neden arar olmuştur.” Alman edebiyatının temsilcilerinden olan Heinrich Böll ‘ün çocukluğu 1. Dünya Savaşı’nın açlık ve yoksulluk günlerine,gençliği ise 2.Dünya Savaşı yıllarına rastlar. Yazar eserlerinde sık sık savaş öncesi,savaş ve savaş sonrası dönem ve ortamlara yer verir. Babasız Evler ‘de Rhein Irmağı kenarında yer alan bir kentte yaşanılanlar kaleme alınır.Savaşta kadınların kocaları, çocukların babaları ölmüştür.Savaş sonrası dul kadınların,babasız çocukların çektiği sıkıntılar, yaşadığı travmalar,toplumsal yıkımlar kaleme alınmıştır.Yine annelerin başka erkeklerle olan ilişkileri karşısında çocukların duygularını,hissettiklerini ustaca yansıtır okura.Yazar ahlak ve ahlaksızlık arasındaki sınırı buz tabakasına benzetir.Bu buz tabakasının kırılmasını da annelerin başka erkeklerle olan ilişkilerine göre yorumlar. Eserde bilinç akışı tekniği kullanılmıştır.Olaylar beş kişinin bilinç düzeyinden aktarılır. Savaş sonrası hayatların farklı açıdan gayet başarılı bir şekilde ele alındığı bu eseri tavsiye eder,keyifli okumalar dilerim.
Babasız EvlerHeinrich Böll · Can Yayınları · 2021305 okunma