Kader, Kimlik ve Yalnızlığın İzinde
2025 4. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2025 00:35
Layla Martínez’in *Tahta Kurdu* nu okurken hep zihnimde Yüzyıllık Yalnızlık 'ın sesini duyuyor gibi hissettim ,bu yüzden beraber ele almak istedim. Layla Martínez’in *Tahta Kurdu* ve Gabriel García Márquez’in *Yüzyıllık Yalnızlık* kitaplarını okurken, iki farklı coğrafyada geçen ama iç içe geçmiş duygularla örülü hikâyelere tanıklık ettim. İkisi de sadece karakterlerin değil, kuşakların taşıdığı yalnızlıkları, kaderi, sınıf farklarını ve kimlik arayışlarını derinlemesine işliyor. *Tahta Kurdu* daha içe kapanık bir hikâye gibi. Terk edilmiş bir ev, orada yaşayan bir kadın ve geçmişin susmayan sesi… Kadın hem eşyaların arasında hem kendi zihninde sıkışmış. Bence bu, sadece bir evin değil, toplumsal sınıf farklarının, kadın olmanın, görmezden gelinmişliğin de metaforu. Kadın, hem kendi kimliğini hem de anlam arayışını bu karanlık, sessiz evde sürdürüyor. Kader, burada neredeyse değiştirilemeyen bir ağırlık gibi. *Yüzyıllık Yalnızlık* ise daha geniş bir çerçeveden bakıyor. Aileler, kuşaklar boyunca aynı döngüleri yaşıyor. Sanki ne yaparlarsa yapsınlar yazgılarından kaçamıyorlar. Burada da bir kimlik arayışı var ama bireylerden çok tüm bir toplumun kimliğiyle ilgili. Macondo’daki sınıf farkları, dış dünya ile kurulan zayıf bağlar, her şeyi daha da belirleyici kılıyor. Her iki kitap da kaderin insan hayatındaki yerini sorgulatıyor. Seçebiliyor muyuz? Yoksa sadece yazılmış olanı mı yaşıyoruz? Aynı zamanda hem toplumsal rollerle hem içsel boşluklarla baş etmeye çalışan karakterler, bize her şeyin dışarıdan göründüğü kadar net olmadığını hatırlatıyor. Kısacası, iki roman da görünmeyen yüklerin, bastırılmış seslerin, çaresiz kaderlerin hikâyesi. Farklı yollarla olsa da her biri bize “sen kimsin, nereye aitsin?” sorusunu tekrar tekrar sorduruyor.
1000k
Tahta KurduLayla Martínez · Yan Pasaj Yayınevi · 2023366 okunma