2025 24. kitabı
Dünyanın değişime giden sürecinde, aydın olduğu kanısındaki bir kesimin despot tutumu ve siyasi baskısı sorun olmuştur. Küresel anlamda, Hristiyan dünyasını da yakından ilgilendiren bir tutumdur bu. Fakat Türkiye gibi bir ülkede aydın olduğu iddiasındaki kesimlerin diktelerini batı dünyasından çok daha muğlak görüyorum. Gerçekten üzerinde çok konuşulması ve eleştirilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyor ve diğer satıra geçiyorum. :) Kitaba gelirsek; açıkçası inceleme- deneme kitabı beklerken eleştiri kitabı okumak fransız hissettirdi. Öyle bir durum ki, konuya hakim olman gerekiyor. Bahsettiği kitaba ve yine bahsettiği 2 isme de vâkıf olmak gerekiyor. İdeolojilerini çözsen, bu sefer de Alev Alatlı’nın bölümlediği kısımlarda, şahısların konuşma ve alıntılarını çözmesi zorlayıcı oluyor. Bu hızlı giriş, 1986 yılında kaleme alınması ve dönemin hararetinden kaynaklı olsa gerek. Bir diğer nokta ise, sorunun doğrudan kendisi olan şahısları olumsuz olsa bile eleştirmek, ona satırlarda yer vermek bana hoş gelmiyor. Hatta hatalarının düzeltildiği yerleri okurken çok tuhaf hissettim. Tam tersi yazan kişi için dezavantaj gibi geldi. Sakin olmak artı puandır. Kitaba eleştirim, net budur. :) Benim tercihim Aydın Despotizmi hakkında deneme-fikir kaleme alması olurdu. Eminim daha çok kazanım elde edilirdi. Tabi yine de demek ki kitap, kendi dönemi içinde ihtiyaçmış ve bu tarzda yazılması gerekiyormuş. Buna sözümüz yok. Alev Alatlı’nın, doğrudan fikir kitabı olarak çıkardığı eserleri ya da kendisinin kitaplarından sevdiklerinizi, yorum kısmına yazarsanız sevinirim. Daha yakından tanımak, istifade etmek, okumak isterim. Allah rahmet eylesin.
Aydın DespotizmiAlev Alatlı · Kapı Yayınları · 2024125 okunma