2025 43. kitabı
Okunma: 15 Haziran 2025 19:41
Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi" talihsiz bir ömrün acı hatıralarını içerir. Aslında talihsizlik bir yana kendi kararlarında bile, üzerinde söz sahibi olan vücutların emirlerinin aksine bir fiil tayin etmeye kâdir olamayan bir kadının ölmeden önce saadetten mahrum hayatını, duygularını ve yaşadıklarının yükünü, usul usul tükenen ruh halini kızına anlattığı hatıralar bütünüdür bu kitap. "Yoluma tesadüf eden engeller nefsimi fedaya mecbur eden vücutlar hayatın saadet hissesinden beni mahrum ve nasipsiz bırakmıştı." Diyerek bir yasak aşka maraz gönlüyle nasıl biçare direnmeye, isteklerine cevap vermemeye çalıştığını anlatır. Bu aciz ve ümitsiz kadın Fikret'in babasının hatrı kırılmasın, o kızının istediği surette bahtiyar olduğunu görsün diye zannınca kızının istikbalini temin edecek, mesut bir ömür geçirtecek kadar servete sahip yaşça büyük bir adamla izdivacını uygun görmesi ve Fikret'in de " aile namusu, benim şerefim, zaten ölüme mahkum olmuş bir vücudun maddi olarak isteyene satılmasını gerektiriyordu." gibi çirkin bir kılıfla evlenmeye razı gelmesiyle olaylar sürüyor. Kitabın başında karakterin kendisini ahlaki ve zihinsel olarak eğitmiş olduğu anlatılmasına karşın yalnızca kendisinin üzerinde tasarruf ve edinimlerinin bulunabileceği, geleceğini doğrudan etkileyen bir hususta kendi kıymetini yönetememiş, kararları üzerinde güç sahibi olamayan aciz ve kırılgan olmasının yanı sıra Mediha karakterinin kendi zihninde kurguladığı ve ona yakıştırdığı iftiralara sessiz kalmış olması, ne öfke de de isyan duymaması can sıkıcı ve tezat. Ayrıca Mediha karakterinin; kadının kurnaz bir doğası oldugunu, kocasını iğfal ettiğini, erkeği iradesizleştirerek bu yasak hislerin tek sorumlusunu Fikret'miş gibi sunması iftira ithamlarda bulunması, kadınları potansiyel bir tehlike olarak erkeği yani kocasını da bir kurban olarak görmesi (bir kadın olarak) çok trajik. Bunların dışında kitabın üslubunu, cümleleri bir araya getirirken seçtiği kelimeleri, karakterin ruh halini süslü zarif ve derin bir hissiyatla tasvir edişini çok beğendim.
Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı MetrukesiGüzide Sabri Aygün · Kızıl Panda Yayınevi · 20234,022 okunma