"Hayatı Yeniden Keşfedin" bir kitap için oldukça iddialı bir isim. Başlığın altında yazılan daha cesur, üretken ve doyumlu bir hayat için gerekli araçlar ifadesi kitabı daha da iddali hale getiriyor.
Peki kitap isminin hakkını veren bir kitap mı? Kendimi arama yolculuğumda ben şahsen şaşırtıcı bir şekilde beklediğimden çok daha fazlasını buldum. Kitabı okurken üzüldüm nokta ise basım tarihi 2011 olmasına rağmen sonraki baskılarda neden kitabın birkaç kez daha gözden geçirip güncellemelere gidilmeden basılmış olmasıdır.
Kitabı bir kişisel gelişim kitabı olarak görmeyin şema terapi üzerine teknik yönü ağır basan psikoanaliz kitabı olarak düşünün. Kitabın konuları ele alış ve işleniş sistematiği hakkında da sizi bilgilendirmek istiyorum kitap insanlarda çok yaygın olan 11 şemayı ele alıyor. Her bölümün başında
1) İlgili bölümdeki şema hakkında genel bilgi
2) O şemanın siz de bunu bulunmadığı ile ilgili mini bir anket ,ölçek
3) O şemaya sahip olan insanların terapi öncesindeki hikayeleri ve terapiye başladıktan sonraki süreç böylece Siz de " Aaa bende de böyle yapıyorum, ben de şu danışan gibi hissetmiştim, bu şema bende de var. " derken buluyorsunuz kendinizi kısacası kendinizle yüzleşiyorsunuz
4) Derinden ve detaylı olarak danışanların hayatlarından da örnekler göstererek problem durumu (şema) net bir şekilde okuyucu hissettirdikten sonra sıra alternatif çözüm yollarını ve başa çıkma seçeneklerini göstermeye geliyor.
PEKİ KİMLER BU KİTABI OKUMALI
* Kendinizde tarifini tam yapamadığınız eksiklikleriniz mi var ?
* Sizi tatmin etmeyen ilişkileriniz mi var ?
* Duygusal olarak bağlanmada problem yaşıyorsunuz?
* Tek başına iş yapmaktan korkuyor musunuz?
* Kendinizi sürekli bir şekilde değersiz mi hissediyorsunuz ?
* Sevilmeyi hak etmediğinizi mi düşünüyorsunuz?
* Hayatınızın bir kısır döngüde takılıp kaldığına mı inanıyorsunuz?
* Psikolo terapiye gitme ihtiyacı mı duyuyorsunuz ?
Gibi soru ve sorunları olan insanlara özellikle tavsiye ediyorum.
Okudukça kendinizi analiz edeceksiniz neyi neden yaptığınızı ve yapmadığınızı daha iyi anlayacaksınız. Kişiliğinizin oluşmasında etkili anılarınız bir film şeridi gibi gözünüzün önünden geçecek ve siz farkındalık duygusu ile izleyeceksiniz bu kitabı okurken. Gerçekten de kendinizi daha yakından tanıyacaksınız, yıllardır anlam veremediğiniz ve sizi kaosa sürükleyen davranışlarınızın saplantılı düşüncelerinizi sebebini öğreneceksiniz.
Bir kez daha en başa dönecek olursam kitap adından anlaşılacağı üzere hayatımızı yeniden gözden geçirmek, incelemek, fark etmediklerimizi fark etmek üzere yazılmış. Kitapta keşfedeceğiniz en ilginç şeylerden biri de sizin hâlâ aynı acıları çeken aynı çocuk olduğunuz gerçeği olacaktır.