···Okunma: 17 Haziran 2025 22:25 İlk başta bu kitaba adapte olmak çok zordu, kafamda sorular vardı, bu kitap müebbet hapse mahkûm bir profesörün notları mı yoksa hücre hapsindeyken rüyasında gördüğü rüyalar ve maceraları mı yoksa hapishanelerin sert ve insanlık dışı koşulları ve orada astlarına uygulanan işkenceler mi hakkında... Ancak bir süre sonra kitabın hiç de bunlarla ilgili olmadığını, yani kitabın ana temasının çok daha derin ve felsefi olduğunu fark ettim. Kitabın ana mesajının yok olma, yok olma özelliğine sahip madde ve insanın ebedi olduğu düşünülen ruhu, bilinci ve bilinçaltı hakkında olduğunu fark ettim, ölemez, yok olamaz... Sonuçta insan bilinci bir nesilden diğerine aktarılan büyük bir bilgi, malumat, fikir kümesi taşır. Bu dünyada ruhumuz ve bilincimiz farklı bedenlerde ve farklı kişiliklerde birden fazla hayat yaşayabilir... Çok derinlemesine ayrıntılara girmeyeceğim, bu konuyu daha iyi anlamak ve üzerinde düşünmek için bu kitabı mutlaka okumanız gerektiğini düşünüyorum. Sadece bir roman diyemem; kendimce pek çok felsefi ve derin düşünceyi ortaya çıkarabildim.