Kaybolan Ruhlar
2025 48. kitabı
Bir kadının dramı , bir halkın direnişi, bir çocuğun hayalleri , yaşanamayan hayatın , kısıtlanan özgürlüğün kurgulanmış halini okuyorum sanıyordum aslında . Seyran 'ın geçmişten geleceğe derin hayatı ile aslında 1930 yıllarda yaşanan bir olayı da öğrenmiş oldum. Osmanlı'nın çöküşü ile yeni bir dönemin zeminleri hazırlanır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında Doğu bölgelerinde Ermenilerin baskı ve zulümü yanı sıra bir de her milletten halkı barındıran topraklarda yaşayan insanları kışkırtıp birbirine düşüren güçlerin sebep olduğu bir ayaklanma söz konusu . Van Erciş ilçesinde Zilan Deresi yakınlarında bir katliam olarak tarihe yazılmış . Türk Silahlı Kuvvetleri 9. Kolordusu o dönemlerde birçok kişiyi öldürmüş . Birçok kaynaktan daha detaylı inceleyeceğim ve bilgi sahibi olacağım bir konu oldu benim için #zilanderesikatliamı bu konu oldukça tarihin önemli bir konusu bu eser ile gün yüzüne çıkmış . Tabi yazarımız tarihi olayları en çok da dramı yaşayan halkın gözünden canlandırmış. Gelelim Seyran'a o da küçük yaşta hayatın gerçekleri ile çocukluğunu yaşayamayanlardan . Küçücükken evinden , köyünden göç edip daha sonra sığındıkları yerden ablasının evlenip ölmesi sonucu eniştesi Hüseyin'e zorla verilen kendisini koruyamamışken bir de iki çocuğuna sahip çıkmaya çalışan bir kadın . Tabi onu aslında geçmişten geleceğe yaşadığı döneme bağlayan olaylarda var . Kendisinin inşa ettiği Çilehane onun nefes alma mabedi olmuşken onu çağıran seslere de kulak artı edemeyecek . Bir bebek onu bulacak o bebek ile yine mücadelesine devam edecektir . Kurgusal bir de tarihi dönemlerde yaşanmışlıkları okuyup bunun üzerine düşünmek isterseniz #kaybolanruhlar sizi içine çekecektir . Ben hala olayın gerçekliği ile araştırmalarımı devam ederken sizde Seyran ile içsel yolculuğa çıkmaya , zulmün halka neler yaşattıklarına , ölümün kurtuluş mu yoksa başlangıç mı olduğuna şahit olmak için bu eseri okumalısınız. Tarihte yaşanmış katliam , zulüm önemli olaylardan en çok hangisi sizi etkilemiştir ?
Tarihi Kurgu
Kaybolan RuhlarAhmet Karasu · 40 Kitap Yayınları · 20259 okunma