Öncelikle akıcılığına vurulduğum bir kitap olduğunu belirterek başlıyorum.
30 Mayıs -15 Haziran 1876 tarihleri arasında Sultan Abdülaziz Han’ın hal edilmesi, V. Murat’ın tahtan çıkarılması ve devamında yaşananları okuyoruz.
Avni Paşa’nın Abdülaziz Han’a olan kininden dolayı yaptı darbeyle Abdülaziz’i tahtan indirmişlerdir. Yerine V. Murat tahta çıkarılmıştır.
Osmanlı tahtında oturan padişahı tahttan indirmenin ancak iki şartı vardır! Padişahın İslam dininden çıkması veya akli melekelerini kaybetmesi.
E tabii kılıfına uyduruyorlar yapacakları işi Abdülaziz’e açgözlü bir şeyhülislama mevki vaatlerinde bulunarak cinnet fetvası yazdırıyorlar.
Tahttan indirilen padişah 4 Haziran sabaha karşı odasında bilekleri kesilmiş kanlar içinde bulunuyor. Buldukları anda yaşayan Abdülaziz Sultan Avni Paşa’nın emriyle hastane yerine karakola götürülüyor. Orda üzerine perde ötürüyor gelen doktorlara kontrol dahi esilmeden rapor hazırlatılıyor.
Kayınbiraderi Çerkez Hasan günler sonra bir baskınla intikamı alıyor Avni Paşa’yı öldürüyor. Ama onun sonu da idam. Her Yerde Kan VarAyşe Kulin