2025 10. kitabı
Okunma: 20 Haziran 2025 17:23
Sil baştan yazılmış bir Külkedisi masalı. Masal mı dedim ben! Hikayeler, masallar öğretilir hep. Ve bunu da çocuğun bilişsel gelişimi için faydalı olduğu söylenir. Peki çocukluktan beri etki alanında olan bu masallar gerçekte ne kadar işlevsel?Örneğin kırmızı başlıklı kızda söz dinlemenin önemi, kurallara uymanın faydaları işlenir. Peki kurallar her zaman işlevsel midir? Ama burada çocuğa empoze edilen fikir: İtaat et. Kurallara itaat et. Düzene itaat et ki sorun yaşamayasın. Burada verilen mesajdan rahatsızım. O da şu ki çocuk kurallara sımsıkı bağlanırsa çocuğun eleştirel düşünme becerisi zayıflayabilir. Ve doğrusu buymuş diye yetişen çarpıtılmış inançları hayatın kuralı haline getiren bireyler yetişmesine neden olabilir. Halbuki eleştirel düşünme becerisi her şey değil midir? Ya kimi masallar tek bir şekilde düşünen ve dolayısıyla tekdüze bir insan topluluğu inşa etmeye zemin hazırlıyorsa! Sadece kitaplardaki değil hayatın içindeki masallara da insanın eleştirel bir gözle bakmayı öğrenmesi gerektiği kanaatindeyim. Bu masalar herkes tarafından bilinen masallar olmak zorunda değil. Zihnin hayat deneyimleriyle yazdığı masallar da olabilir. Yani kişinin sadece kendisinin bildiği, hatta çoğu zaman derine gömülmüş inançlar. İyi uykular tatlı rüyalar (!) mı gerçekten yoksa sonunda kendi yazdığı kabus dolu senaryodan uyandı mı?
CinderMarissa Meyer · Square Fish · 20137,1bin okunma