2025 25. kitabı
Okunma: 21 Haziran 2025 11:01
Yazarın okuduğum 4. kitabı ''ORLANDO'' Virginia Woolf'un BU romanı, edebiyat tarihinde dönüşümsel bir eser olarak kabul edilir ve cinsiyet, zaman ve kimlik gibi konuları cesurca ele alır. Virginia Woolf'un anlatımı, lirik ve düşünsel bir dille yazılmıştır. Akıcı bir şekilde ilerleyen metin, karakterin iç dünyasına ve dış dünyadaki değişimlere duyarlı bir şekilde yaklaşır. "Orlando," Virginia Woolf'un modernist yaklaşımını ve edebi deneyselliğini yansıtan önemli bir eserdir. Cinsiyet ve kimlik üzerine derinlemesine düşündüren roman, Woolf'un edebi ustalığını ve ince gözlem yeteneğini gözler önüne serer. Edebiyat meraklıları için önerilen bu eser, zamansız temaları ve etkileyici anlatımıyla edebiyat dünyasında önemli bir yer tutar.. KİTABIN KONUSUNA GELİNCE.. Orlando, İngiliz soylu, genç bir adam olarak başlar, çağlar boyunca değişim gösterir. Bir dönem kadın olarak uyanır ve hayatını kadın olarak sürdürür. Ne kadar ben kadınım dese de erkeklik hormonları olduğu için de o cinsiyeti tam anlamıyla yitirmez ve erkek cinsiyetini de davranışları ve hareketleriyle yansıtır. Woolf eserinde Orlanda üzerinden kadınların yaşadığı zorluklara da arada nokta atışı yapmıştır. Orlando kadın olduğu ilk zamanlarda kendini baya baya kadın gibi hissedip erkeklere baya saydırıyordu, kitapta dikkatimi en çok bu çekti. Sonra bir zamanlar kendisinin de o cinsiyette olduğunu hatırlayıp ne kadar zorba bi cinsiyet olduğunu düşünmüştü erkeklerin. Woolf bu karaktere yüklediği değişimin cinsiyet ve kimlik üzerinde derin düşüncelere yol açmıştır. Roman, zaman ve mekânın esnek bir şekilde işlenerek, gerçeklik ve fantezi arasındaki sınırın bulanıklaştırılması ile eserin benzersizliğini ve etkileyiciliğini arttırmıştır. benim için en çarpıcı kesit olan bir alıntıyla sonlandırıyorum: (ışıklar içinde uyu Woolf) "kimi duyarlıkları güçlenirken, öbürleri zayıflıyordu. kimi düşünürler kılık değişiminin bunda büyük rol oynadığını söylerler. önemsiz ayrıntılarmış gibi görünseler de giysilerin bizleri sıcak tutmaktan daha önemli işlevleri vardır, derler. bizim dünyaya bakışımızı ve dünyanın bize bakışını değiştirirler. ... bizlerin giysileri değil de giysilerin bizleri giydikleri görüşünü destekleyecek pek çok şey var; biz onlara bir kol ya da göğüs biçimi verebiliriz oysa onlar yüreklerimizi, beyinlerimizi, dillerimizi gönüllerince biçimlendirirler. ...erkeğin elleri kılıcına sarılmakta özgürdür, oysa kadın onları satenlerin omuzlarından kaymasını önlemek için kullanmak zorundadır. erkek dünyaya, sanki kendisi için yaratılmış, kendi zevkine göre biçimlendirilmiş gibi korkusuzca bakar; kadınsa sinsice, dahası kuşku dolu bir yan bakış atar. ikisi de aynı giysileri giyselerdi, bakış açıları da belki aynı olabilirdi."
OrlandoVirginia Woolf · Aylak Adam Yayınları · 20182,122 okunma