2025 13. kitabı
Kitap okumayı bir alışkanlığa, sonra da hayatımın ayrılmaz bir parçasına dönüştürdüğümden beri birçok hikâyeye şahit oldum. Ama bazı kitaplar, sadece okuyup geçtiğin değil; düşündüğün, hissettiğin ve seninle birlikte büyüyen kitaplar oluyor. Gurur ve Önyargı da tam olarak böyle bir roman benim için. Bu roman, ilk bakışta klasik bir aşk hikâyesi gibi görünse de, aslında satır aralarına gizlenmiş çok daha derin konular barındırıyor: Toplumun beklentileri, sınıf ayrımları, kadınların konumu, ön yargıların ve kibirin insan ilişkilerinde nasıl duvarlar ördüğü… Ve tüm bunların ortasında, zeki, inatçı ve bir o kadar da kalpten biri olan Elizabeth Bennet ile gururuna yenik düşen ama aslında içinde koca bir dünyayı saklayan Mr. Darcy var. Austen, karakterlerini sadece birer figür olarak değil, sanki hayattaymış gibi incelikle kuruyor. Elizabeth’in kendine güveni, cesareti, söylenmeyeni sezme yeteneği, onu dönemindeki kadın karakterlerden ayrı bir yere koyuyor. Darcy ise ilk bakışta soğuk ve kibirli biri gibi görünse de zamanla onun iç dünyasını tanıdıkça, aslında gerçek bir dönüşümün ve içsel mücadelenin içinde olduğunu fark ediyoruz. Kitabı bu kadar sevmemi sağlayan en büyük etken, karakterlerin gelişimiydi. Hiçbiri tek bir kalıba sıkışmış değil. Hepsi kendi kusurlarıyla, çelişkileriyle, hatalarıyla ve dönüşümleriyle öylesine gerçekti ki… Okurken onları gözümde canlandırmak bile gerekmedi çünkü zaten bir yerden tanıyor gibiydim. Belki içimizde bir Elizabeth, bir Darcy, bir Jane ya da bir Lydia hep vardı. Belki de bu yüzden her biri o kadar tanıdık geldi. Özellikle Elizabeth ve Darcy’nin birbirlerine karşı önyargılarını zamanla fark etmeleri, değişmeleri, büyümeleri… Bu sadece bir aşk hikâyesi değil; insanın kendi iç yolculuğuna da bir ayna. Çünkü gurur ve önyargı sadece roman karakterlerine ait değil, bizim de gündelik hayatlarımızda sessizce varlığını sürdüren iki duygu. Kitabı okurken fark ettim ki, biz de çoğu zaman insanları ilk bakışta yargılıyor, kibirli ya da mesafeli durarak kendimizi korumaya çalışıyoruz. Ama asıl cesaret, bu duvarları fark etmek ve yıkmaya niyet etmekte saklı. Bu kitabın diğer etkileyici yanı, her çağda geçerliliğini koruyan bir içeriğe sahip olması. Evet, o dönem İngiltere’sini anlatıyor; ama hissettirdiği duygular evrensel: Yanlış anlaşılmak, gurur yaparken kaybetmek, geç kalan cesaretler… Ve sonunda, tüm bunların arasından sıyrılıp doğruyu bulabilmenin zarafeti. Son sayfasını çevirdiğimde elimde bir aşk hikâyesinden fazlası vardı: Kendime tuttuğum bir ayna, insanlara bakışımı sorgulatan bir düşünce ve içimi yumuşatan bir edebi zarafet... Kısacası Gurur ve Önyargı, sadece bir aşk hikâyesi değil. Kendini ve başkalarını tanımanın, değişebilmenin, doğruyu yanlıştan ayırabilmenin hikâyesi. Herkesin hayatında bir kez mutlaka karşılaşması gereken kitaplardan biri.
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Ren Kitap · 202197,8bin okunma