RUR - Rossum'un Üniversal RobotlarıKarel Čapek
Okurken sizleri #sorgulatan eserleri okumayı sever misin?
Uzun zamandır #çizgiroman okumamış olmanın verdiği coşkuyla eseri okurken bolca düşündüm.
Eğer #bilimkurgu okumayı seviyorsanız bu eseri kesinlikle cok seversiniz.
#Rossumunevrenselrobotları aslında bir roman değil, bir ön oyun olmak üzere toplam dört oyundan oluşan bir tiyatro oyunu.1920’de kaleme alınan eser ertesi yıl sahnelenmiş.Dilimize ise ilk 2013’te kazandırılmış.Önemli konuların kaleme alındığı bu bilimkurgu çizgi romanı aslında sindirilerek okunacak bir kitap.
İnsan yaşamını kolaylaştırmak,bütün işleri robotlara yaptırarak rahat bir hayat yaşamayı isteyenlerden değilim.Ben yapay zekaya karşı bile önyargılıyım.Gelişmiş yapay zeka sistemleri,insan kontrolünden çıkma riski taşıyabilir.Bu tür sistemler yanlış programlandığında veya beklenmedik şekilde davrandığında,ciddi sonuçlar doğurabilir ve toplumsal düzeni bozabileceğini düşünüyorum.Bizlerin kendi ellerimizle ürettiğimiz robotların,bizleri kendilerine tutsak edecekleri korkusu yüreğime kabus gibi çöküyor
Açıkçası ben bu tur eserleri okurken hep ürperiyorum.
Fabrikayı ziyarete gelen Başkan Glory’nin kızı Matmazel Glory aynı zamanda Hümanizm Birliği Başkanı olan Helena,fabrikanın müdürü Domin’in yanına gelir,robotlar hakkında konuşmaya başlarlar.Domin ile konuşurken robotların halinden rahatsız olur,onların da duygularının olabileceğini robot üretiminin durdurulmasını,robotlara insan gibi davranılmasını söyler.
Domin ise robotların harika zekalarının müthiş hafızalarının olduğunu söyler.
Bu arada Helena,orada üretilen Sulla ile tanışır.Fabrikada çalışan işçilerin ve memurların hepsinin de robot olduğunu öğrenir.
Domin,Helena yı ikna etmek için Sulla yı morga götürülmesini söyler.Sulla nın içini açmalarını söylediklerinde Helena buna karşı çıkar.
Robotların yasama tutunmamaları,hic birseyden zevk almadıklarını gören Helena,durumun sandığındanda daha vahim olduğunu farkeder ve hemen ilk gemiyle oradan ayrılmak ister.
Helena oradan ayrılabildi mi?
Neler yaşadı derseniz?Cevabı eserde bulabilirsiniz
Telemak Kitap @gulayinkitaplari #okuyanteraziokuyor #okuyanterazi