2025 53. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2025 13:09
Ben beğendim ama herkesin seveceği bir kitap değil. Deneme okumayı sevmeniz gerekir öncelikle. Benim kitapta en çok ilgimi çeken hayatın olağan akışındaki en basit enstantenelerin, eşyaların veya olguların yazıyla edebi ve felsefi bir derinliğe kavuşturulması oldu. Yazar, bir sürü şeye dair kalem oynatmış: paradan, yazmaktan, zamandan, fakirlikten, katedral ve kiliselerde, yelkenliden, pullardan... bahsetmiş. Ve ben okurken, 'daha önce hiç böyle düşünmemiştim, hiç böyle bakmamıştım' dedim pek çok yerde. İnsan olarak hayatın içinde nesnelerle ve/ya nesnelerle ilişkimizde ne kadar çok öznellik olduğunu gösterdi bana. Ve benimkinde ne var diye sordurttu. Sanırım daha çok yazmaya dair kaygısı olanların ilgisini çekecektir Tek Yön. Elbette ilginizi çekmeyen, çeviriden dolayı da cümlelerin size çok dolambaçlı geldiği yerlerde sıkılabilirsiniz. Ama zaten çok kısa bir metin. Bazen uzun, bazen çok kısa pasajlar halinde yazılmış. Bazen vagonlar gibi arka arkaya birbirine bağlı ve aynı yönde anlatımlar; bazen de yıldız kayması gibi anlık parlayıp kaybolan pırıltılı bir cümle şeklinde. Okumaya karar vermekte tereddüt edenlere kitaptan alıntılara göz gezdirmelerini tavsiye ederim.
Walter Benjamin
Walter Benjamin