·242 syf.····Okunma: 24 Haziran 2025 09:28 Çöm Çöm Çömbelek Sivas'ta oynanan 308 çocuk oyununun nasıl ve hangi yörelerde oynandığının, oyunun varsa sayışmaca, tekerleme ve karşılıklı konuşmalarının anlatıldığı bir kitap. Kitapta çocuk oyunları üç bölümde anlatılmış, kız çocuklarının oynadığı oyunlar, erkek çocuklarının oynadığı oyunlar ve karışık oynanan oyunlar.
Kız çocuklarının oynadığı oyunların bir bölümünü çocukken oynamışım ki o oyunların anlatıldığı yerlerde çocukluğum gözümde canlandı ve oyunları arkadaşlarımla birlikte oynadım, tekerleme ve sayışmacaları melodileriyle okudum. Oynadığımı unuttuğum bazı oyunları kitap sayesinde hatırladım ve bilmediğim oyunlar hakkında da bilgi sahibi oldum.
Kitapta ip atlarken söylenen tekerlemeleri okurken kitapta yer verilmeyen ama çocukken ip atlarken söylediğimiz bir tekerleme aklıma geldi ki benim için hayatın sürprizlerle dolu olduğunun bir göstergesi. Bendeki önemiyle birlikte buraya bu tekerlemeyi yazmak istiyorum:
Eşim ilkokuldan ve mahalleden en yakın kız arkadaşımın abisi ve biz çocukken kız arkadaşımla ip atlarken şu tekerlemeyi de söylerdik:
Ben:
-Abini alacağım
Yengen olacağım
Sana caka satacağım
Ih, ıh, ıhh!
O zamanki arkadaşım şimdiki görümcem:
-Abimi alamazsın
Yengem olamazsın
Bana caka satamazsın
Ih, ıh, ıhh!
Kitabı okumak benim için çok keyifliydi ve iyi ki de okumuşum.