2025 6. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2025 13:39
Nedir bizi bu denli mutlu edip heyecanlandıran, nedir bizi aynı şekilde dipsiz mutsuzluklara gark eden? Cevap: Dopamin. Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan kronik mutsuzluk ve motivasyon eksikliğine biyolojik bir çerçeveden bakan bu kitap, dopamin hormonunun işleyişini oldukça sade, akıcı ve bilimsel bir dille anlatıyor. Kitabı okurken Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) “Beni bu ayetler yaşlandırdı” dediği Hûd Sûresi 112. Ayet (“Emrolunduğun gibi dosdoğru ol!”) aklıma geldi. Bunun biyolojik yönünü, yani vücudun dengesi anlamındaki “homeostazi”yi bu eserde keşfettim. Homeostazi, bizi ifrat tepelerinden ve tefrit çukurlarından alıp vasat olan, optimum dengeye getiren mucizevi bir sistem… Bir nevi, biyolojik bir “dosdoğru olmak” hali. Hayatta yaşadığımız mutlulukların ardından gelen ümitsizlik, durgunluk veya motivasyon eksikliğinin de aslında bu denge mekanizmasının bir parçası olduğunu öğrenmek çok etkileyiciydi. Bunun insan olmanın doğal bir yönü olduğunu Peygamberimiz (s.a.v.)’in “Fakat ey Hanzala, (insan bu!) bazen öyle bazen böyle” sözünde de sezebiliyoruz. Son söz olarak, bu kitap benim hayata ve içimizdeki muazzam sisteme bakış açımı kesinlikle değiştirdi. Eminim, okuyacak herkesin de değiştirecektir. Duyduğum en güzel dualardan biri olan “Allah’ım hayretimi arttır” niyazını, bu kitabı okurken bizzat yaşadım. Okuma listenizde varsa hiç beklemeyin, “Kalk bi dopamin demle” derim!
Alıntı
Kalk Bi Dopamin DemleSerkan Karaismailoğlu · Ortapia Yayınları · 20246,6bin okunma