Felsefe Dünyasına İlk Giriş Kapısı
2025 34. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2025 17:02
Felsefeye ilk adım atacak olanlar için sade bir dille yazılmış, oldukça değerli bir kaynak kitap. Ahmet Arslan bu eserinde, bilinen ilk filozofların yaşamlarını, düşüncelerini ve felsefeye katkılarını açık ve anlaşılır bir şekilde aktarıyor. Kitap, yalnızca tarihsel bir bilgi sunmakla kalmıyor, aynı zamanda okuyucuyu düşünmeye, sorgulamaya ve filozofların "arkhe", "varlık", "doğa" gibi temel kavramlar üzerinden yaptığı akıl yürütmeleri kendi içinde tartışmaya teşvik ediyor. Yüzyıllar öncesinde yaşamış, evrenin, canlıların oluşumunu kendince akıl yürütmelerle açıklamaya çalışan, ilkeleri bazen basit gelse de aslında ana ilke, varlık, yaratıcı her ne ise arama yoculuğuna tanık oluyoruz okurken bu geçmiş yaşamları.. Ve günümüzden de, yakın geçmişten de çok tanıdık bilgileri zihminizde misafir etmemizi sağlayan bir eser. Bir ders kitabı niteliğinde olmasına rağmen kuru bir anlatımı yok; aksine felsefeyi merak eden bir okuyucunun ilgisini canlı tutacak biçimde yazılmış. Filozofların apriori ilkelere dayanan düşünce yapıları, onların hangi düşünce akımlarını etkilediği ve neden önemli oldukları, oldukça net ve örneklerle açıklanıyor. Ben de bu kitapla birlikte felsefe yolculuğuma temelden başlamış oldum. Tıpkı yazarın yaptığı gibi, İslam felsefesini daha derinlikli anlayabilmek için önce Antik Yunan düşüncesini kavramaya çalışıyorum. Zaten herhangi bir düşünceyi anlamak istiyorsak, onu besleyen kökleri de tanımamız gerekir. Yılın devamında bu seriye Ahmet Arslan’ın diğer ciltleriyle devam edeceğim. Felsefeye başlamak isteyen herkese gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir kitap.
İlkçağ Felsefe Tarihi 1Ahmet Arslan · Alfa Yayınları · 20231,143 okunma