Beyaz Odadaki Çocuk kitabının kapağı neden siyah?
2023 4. kitabı
Kitabı okuduktan aylar sonra ilk defa bunu sorguladım ve iyi ki de sorgulamışım. Bunun birden fazla sebebi olabilir ama bence bu kapak, kitabın içeriği kadar düşünülmüş. Aşağıda, bu konudaki iki farklı bakış açımı paylaşmak istiyorum: Manuel’in uyandığı oda beyazdı. Ama beyaz genelde ferahlığın, temizliğin, açıklığın, aydınlık ve netliğin sembolüdür bana göre; bilinmezliğin değil. Bilinmezliği biz genellikle siyah renkle ifade ederiz. Çünkü karanlıkta ne olduğunu göremeyiz, bilemeyiz. Kitapta da aslında beyaz bir oda var ama içinde var olan tek şey bilinmezlik, yani karanlık. Oda beyaz olsa da hissettirdiği şey hiç beyaz değildi, özetle. Kitabın kapağında da tam bu hissi veren bir görsel var zaten: Simsiyah bir boşluğun ortasında yalnızca beyaz bir oda ve içinde bir çocuk. Oda beyaz, ama etrafı kaplayan karanlık, o beyazın içini de sorgulatıyor insana. Bir diğer bakış açısıyla: Beyaz ışık, tüm görünür spektrum renklerinin birleşimidir. Ama aynı renkleri boya olarak karıştırırsak, siyaha yakın bir ton elde ederiz. Yani aslında siyah, beyazın daha somut ve daha görünür halidir. Manuel’in içinde uyandığı oda ise ışık gibiydi, somut olarak çok da algılayamayacağımız bir yerdi. Ama kitabın kapağı bu soyutluğu biraz somutlaştırarak ifade etmek zorundaydı. İşte bu yüzden siyah tercih edilmiş olabilir. Beyaz Odadaki Çocuk Karl Olsberg
1000k
Beyaz Odadaki ÇocukKarl Olsberg · Genç Timaş Yayınları · 2021533 okunma