Puan vermedi·245 syf.····Okunma: 28 Haziran 2025 10:48 Arthur Schopenhauerden yine karman çorman bir kitap :) Kendisi az biraz değişik bir insan olduğundan Kant hariç gelene gidene saydırıp özellikle Hegele kin kusup kendi fikirlerinin doğruluğu konusunda gayet emin bir şekilde konuşmuş . Yeterli temel/sebep ilkesi : Leibniz başta olmak üzere bir çok filozofça kabul görmüş olan mantıkta yeter sebep olmadıkça bir yargının doğruluğundan söz edilemeyeceği yasasıdır. Schopenhauer e göre yeter sebep için 4 ilke şöyle:
1) Nedensellik
2) Tanıma temeli
3)Varlık temeli
4)Güdüler yasası
Ve bence hepsi Çok karışık Nedensellik az biraz anlaşılır olsa da özellikle zaman mekan geometriden bahsettiği varlık temeli çok karışıktı hiç bir şey anlamadım :)
Yanlış anlamadıysam Kanta göre dünya ve nesneler insanın algılayışından ibarettir. Anlama beynin fonksiyonudur ve beyin bunu Nedensellik yasasıyla yapar. biz dünyaya geldiğimiz andan itibaren dünyayı algılarız ama algıladığımız kadarıyla nesneleri anlamlandırırız. esassında nesnelerin gerçekliğini değil zihnimizdeki tezahürlerini biliriz ve zihnimizde her nesne diğer nesnelerle bir bağlam içerisinde vardır. yani insan nesneleri tasavvur ederken başka varlıklarla/ zamanla / mekanla bir bağ oluşturarak yapar Schopenhauer buna yeterli temel ilkesinin kökü diyor .Bu bağlar olmadan nesneler kavranamayacaktır. ayrıca gözün görme işine yarayıp da kendini görememesi gibi öznenin nesneleri kavrayabileceğini ama kendisini bilemeyeceğini söylüyor. İnsanın dünyayı zihnindeki tezahürlerle algıladığını söyleyip eğer insan iradesine etki eden herseyi bilirsek insan davranışlarını önceden tahmin edebileceğimizi iddia bile ediyor.
zamana zamanın algılanamazlığına ,mekana ve asla anlamadığım geometri ve matematiksel açıklamalara yer da yer vermiş. kitap hoş ama çok kafa karıştırıcı bence yanlış bir sıralamayla okuduğum için bana karışık geldi . yer yer yazılanlar Kantın mı Schopenhauer ın mi düşüncesi anlayamadım. Henüz Kantı okumadım o yüzden bu kitabı şimdi okumak şahsım adına
hataydı ama güzel bir hataydı :)