2024 4. kitabı
Okunma: 10 Şubat 2024 17:24
4 hayy evliyadan biri ve evliyalar sultanı olarak anılan Abdülkadir Geylani… ENE’YI YIRT HÜVE’Yİ GÖSTER!Tam 25 yıl boyunca sahralarda nefsini öldürmüş, sessiz ve kimsesiz yaşamış, 1 yıl boyunca ayakta Rabbini anışı ve hayatının uzun süresini nefsini terbiye etmiş. Hızırın emriyle yemeğini yiyen, nefsine muhalefet olsun diye tek ayağı üzerinde sabaha kadar uyumadan duran, kalbinin dünya ve sevgisinden vazgeçme sırrını yalnızlığın eline vermiş. Annesinin kucağında, hem açıklık hem maşukluk makamlarını elde etmiş, soy bakımından Hz.Hasan’a ulaşan büyük bir Veli… Henüz on yaşlarında iken ilim öğrenmek için Bağdat’a kervanla gittiği sırada yollarını kesen eşkiya reisini doğru sözlülüğü ile etkilemiş reis dahil tam 39 kişinin hidayetine vesile olmuş. Büyükler küçükken dahi büyüktür… Bağdat’ın karışık zamanı. Siyaset birbirine karışmıştı. Abdülkadir Geylani Hazretleri gönülleri yeniden manevi olarak imar etti fakat ondan önce kendi kalbini, gönlünü bütün kötü şeylerden en önemlisi nefsinden arındırdı kendisine ilahi emir gelmedikçe Bağdat’a giremedi. Allah dostlarının hayatlarını okuduğumda hep karşılaştığım ortak şey büyük makamlar nefsi öldürmeden gelmiyor. Kalp, dünya ile ne kadar alakadar ise Allah’tan o kadar uzak oluyor. Bu kıymetli kitabı her okuyanın nefsini sorgulayacağını düşünüyorum. “Her şeyden Allah’a yakınlığım kadar uzaklaşırken, her şeyden uzaklaştığım kadar da Allah’a yakınlaştım.” buyuruyor.
Hay SultanNuriye Çeleğen · Timaş Yayınları · 20171,101 okunma