···Okunma: 29 Haziran 2025 09:54 Normalde ben sadece 5 yıldız da değil 10 yıldız verdiğim kitapları tekrardan okuyabilirim. Ve bu kitabı onlarca kez okusam sıkılmam gibi hissediyorum.
Ana karakter Red o kadar gerçekçi anlatılmış ki bir süre sonra onun kurgusal bir karakter olmadığına inanmaya başlıyorsunuz içten içe. Çünkü genelde kitaplardaki ana karakterler odaklandılar mı iş tamamdır, bir şeyi istediler mi almasını da bilirler, ve düşünceleri neredeyse her zaman berraktır.
Ama Red öyle değildi işte. Aklına küçük ve tamamen önemsiz bir şey takıldı mı takılıyordu ve kitap boyu rastgele anlarda hepimize de olduğu aklına gelip dikkatini dağıtıyordu en basitinden.
Ya da sürekli kendini inkar etmesi, kendine olan kızgınlığı, üzüntüsü, travması… Tek kelimeyle mükemmel yazılmışlardı. Daha kitabın ilk sayfasından Red’le aramda inanılmaz bir bağ oluştu ve son sayfaya kadar da öyle kalmaya devam etti.
Ayrıca 370 sayfa boyunca karakterlerin değişimi kitabı gerçekten tamamladı. İnsanların en kötü durumlarda en çirkin yönlerinin nasıl da ortaya çıktığını gösteriyordu genelde. Dost kara günde belli olurun tanımıydı da denebilir. Bu da gerek kişilik gerek davranışları yönünden altısının da çok derin karakterler olmalarını sağlamıştı.
Kitabın sonunda hiç beklenmedik bir ters köşe var ve bu kısma gelince anca fark ediyorsunuz meğersem her şey gözümüzün önündeymiş diye. Çünkü ipuçları o kadar zekice yerleştirilmiş ki hiçbir şey anlamıyorsunuz bile. Bir noktada Red’in çarpık zihni sizi manipüle bile ediyor.
Konu her sayfada biraz daha tamamlanıyordu. İlk sayfa hatta bölümden bile okuduğunuzdan çok daha fazlasını biliyor ama aynı zamanda bilmiyor gibiydiniz. Sonra gittikçe konu daha da derinleşmeye ve bambaşka şeyleri ortaya çıkarmaya başladı ve her seferinde yeni endişeler ve sorular doğurdu. Yine de hepsi kitabın sonunda cevaplanmıştı.
Kısacası bence kitap ister anlatım olsun ister konu olsun mükemmel bir kitaptı. Holly Jackson
yine şaşırtmamıştı yani.
Kesinlikle her yaştan okura tavsiye ederim.
Sağlıcakla kalın.