Başlıktan da anlaşılacağı gibi bu benim ilk manga okuyuşum. (wow)
Çünkü itiraf etmem gerekirse nasıl manga okuyacağımı bilmiyordum. Sağ sol üst aşağı şeklinde okumam gerektiğini geçen denememde öğrenmiştim (thanks bl mangaları) ama yine de kitap okumak ve film izlemenin arası gibi geliyordu ve kitap okurken ya da film izlerken hissettiğim şeyleri hissetmem, bu sebeple keyif almam diye düşünüyordum.
Bu konuda ne kadar cahil olduğumu, Leviathan Cilt - 1 'ın manga olduğunu bilmeden başladığımı söylediğimde anlayacaksınız. Yani sayfaları kaydırırken anladım tabii ki ve dedim ki "hımm gizemli bir şeye benziyor" ve kapatmak yerine devam ettim. Ve açıkçası heyecanı hissetmeyeceğim konusunda yanılmışım. Elbette kitap okurken ya da film izlerken olduğu kadar uzun süre devam etmedi hissettiğim şeyler ama sonuçta, heyecanlanğım ve şaşırdığım sahneler oldu. Güzel bir deneyimdi, bundan sonra manga okuyabilirim (yeni bölge açıldı).
Sonunda manganın yorumuna gelebildim (Spoiler olabilir). Konu çok güzeldi, gizemli ve heyecanlıydı. Yaşattığı dehşet hissi, zaten insanı bağımlı yapar. Olayları uzay hırsızlarının bulduğu günlükten takip etmek çok hoştu. İnsanlığın, insanlığın özü olmasa da bencilliklerinin, hayatta kalmak için ya da zor anlarda neler yapabileceklerinin sorgulanması, benim zaten çok ilgilendiğim bir konu. Farklı farklı tepkiler vardı bu konuda ama güvensizlikten kaynaklı olarak olayların sarpa sarışı ve tüm seçimlerin ya da eylemlerin aynı yere çıkması çok güzeldi, başka bir şey olsa bu kadar aklımda kalmayabilirdi. İsimleri inanın hatırlamıyorum ama asıl kadın karakter diyelim, onun yaptıkları ve nedenlerini sürekli evirip çevirmesine bayıldım. Asıl erkek karakterin kendi akıl sağlığından şüphe etmesi çok çok iyiydi.
Sevmediğim iki konu var. Bu her mangada böyle mi bilmiyorum, ama olaylar çok hızlıydı. Belki konu başka yerlere evirileceği için bu kadar hızlıdır ama mangalar daha uzun olamaz diye bir kaide yoksa hızlı olmasını beğenmedim. Diğer konu da arka arkaya gelen ölümlere kimsenin doğru düzgün tepki vermemesi. Çok çabuk kabullendiler ya da içinde bulundukları durumu öğrenince neredeyse hiç panik yapmadılar.
Bunun dışında olayların katmanlı oluşu da çok güzeldi.
Bu durumlar mangalarda normal mi bilmiyorum ama normalse ve henüz okumadıysanız bir şans verin derim.