·700 syf.····Okunma: 29 Haziran 2025 13:26 Bu seri kesinlikle bağımlılık yapıyor. Sürekli kitabı bir an önce bitirmek ve bitmesini istememek ikilemi arasında kalıyorum. Şafak kulesiyle çapraz okuma yaptım bu yüzden okumam uzun sürdü ve bence okuma hızımı da düşürdü ama yine de kesinlikle çapraz okuma yapılmalı çünkü aynı anda geçiyor.
Önce eleştireceğim sonra öveceğim minik spoilerlar olabilir.
Kitapta o kadar fazla karakter geçiyor ki hangi birinden bahsedeceğim bilmiyorum. Çok karakter geçesinden ve çapraz okumadan da dolayı bence ana karakterleri yeteri kadar okumadık gibi hissettim. Rowan ve Aelin'i daha fazla okumamız gerekirdi bence. Aelin'in kraliçe olduğunu kabul etmemesini yüzlerce sayfa okumuştuk önceki kitaplarda bence biraz kraliçe olmasının karakter gelişimine daha çok değinilebilirdi. Aedion ve Aelin ikilisi kitapta hiç yok gibi bir şey hep toplu konuşmalarda var sanki sadece Aelin'in meclisinden bir gibi ama Aedion ve Aelin kavuşması ne kadar dokunaklıydı Aedion kan yemini edemeyeceğini öğrendiğinde kahrolmuştu. Bu ilişkiyi daha fazla okumamız gerekiyordu. Kitap yine de çok uzun bu yazarın hangi kitabına eleştiri yazarsam yazayım bundan bahsetmeden geçemiyorum. Bu kadar uzun kitap bari bazı şeyleri doyasıya okuyabilsek? Mesela Lorcan ve Elide ikilisi. Kesinlikle iyi bir ikili, Elide'i okumak da keyifli ama daha kısa ve öz olmalı ikisinin bölümleri. Ya da herhangi başka bir karakterin bölümleri daha kısa olabilir. Sanki her karakter ana karakter gibi anlatılan tüm günlerinin tüm detaylarını öğreniyoruz. Örneğin Lysandra ve Aedon ikilisi çok güzeldi aynı Elide ve Lorcan gibi tam bir birleşme olmadı ileride göreceğiz bakalım ilişkileri nasıl gelişecek ama uzun uzun okumadık bize yetti ilişkileri de geçti yan karakter böyle yazılır. Lysandra demişken bu kitabın parlayan yıldızı kesinlikle Lysandraydı. Deniz ejderhasına dönüştüğü kısım savaşta yaptıkları kalp atışlarımı hızlandırdı ve kitabın sonunda da savaş için ne gerekiyorsa onu yapacağını belirtmesi tam bir asker.
Dorian bu kitapta biraz pasif kaldı onu daha çok okuyabilirdik. Manon ve Dorian sahneleri çok heyecanlıydı bu ikiliyi daha çok okumak istiyorum.
Suikastçının hançerinde Ansel'i okumuştuk ne zaman gelecek diye merak ediyordum o da gösterişli bir giriş yaptı.
Bu kadar eleştirdim ama yine de çok sevdim seriyi bitirmedim ama bende ayrı bir yeri olacak biliyorum. Olayların birbirine bağlanma şekli Aelin'in zekice planları çok güzel kurgulanmıştı. Aelin'in yaptığı sadece küçük iyiliklerle kendine bir ordu kurması bile kitabı aşırı yükselten bir durum bence. Yazarın yazımını ne kadar eleştirsem de bu kadar uzun uzun kitapları okutabilmek de ayrı bir meziyet. Bu kitapta sanırım 400'lerde önemli, sıkıntılı meseleleri Aelin ve ekibi o kadar mizahi bir şekilde tartışıyorlar ki okurken inanılmaz keyif aldım.
Son olarak kitabın sonu... Biraz spoiler yesem bile o kadar etkileyici ki. Aelin sen çok zeki, farklı, pervasız ve fedakar bir karaktersin.