Agarta’ya Açılan Adam Tarihle kurgu ustaca iç içe geçtiğinde, sadece bir roman değil, aynı zamanda bir keşif yolculuğu okurla buluşur. Agarta’ya Açılan Adam, işte tam da bu türden bir anlatı. Yüzyıllardır anlatılan Agarta efsanesini, Thule Cemiyeti, Nazi Almanyası ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarına kadar uzanan tarihi bir zeminle birleştirerek son derece etkileyici bir roman sunuyor.
Kitap, mistik öğretilerin izini süren Alman bilim insanı Rudolf von Sabettenberg’in gözüyle anlatılıyor. Rudolf’un Himalayalardaki Agarta yolculuğu, metafizik arayışları, Hitler’le olan karmaşık ilişkisi ve Enver adlı bir Türk akademisyenle olan çatışması ekseninde gelişen olaylar, okuyucuyu tarihsel gerçekliğin ötesinde bir sorgulama alanına davet ediyor.
Yazar, tarihi karakterler ve kurgusal ögeleri öyle ustalıkla harmanlamış ki, Rudolf’un yaşadığı içsel çatışma ile Agarta’nın gizemi adeta birbirine paralel akıyor. Hikâyede yalnızca bir ezoterik şehir değil, insanın içindeki en derin korkular, arayışlar ve yüzleşmeler de anlatılıyor.
Bu eser, yanılmıyorsam Türkiye’de Rudolf von Sabettenberg’in hayatını ve Agarta efsanesiyle bağlantısını detaylı biçimde ele alan ilk ve tek kurgu roman olmalı. Hem tarih meraklılarına hem de spiritüel arayış içindeki okurlara hitap eden bu roman, Thule Cemiyeti’nin karanlık yönlerini, Agarta’nın metafizik sırlarını ve bireysel vicdanın ağırlığını harmanlayarak okuyucuya sürükleyici bir deneyim sunuyor. Tolga Taşcı