Son zamanlarda okuduğum en iyi kitap. Macera kitabı diyebiliriz.
Osmanlı devleti Baharat yollarını ele geçirince,denizlerin güçlü iki devleti ispanya ve portekiz farklı bir yolla baharat adalarını yani endonezya yi kesfetmek ister öyle baharat diyip geçmeyelim. Karanfil ve tarçın gibi baharatlar Karanfil in değeri altının iki katı olduğu dönemden bahsediyorum Karanfil niye bu kadar değerliydi.
Karanfil yiyeceklere lezzet vermek ne
fesi tatlandırmak için de kullanilmişti. Avrupalilar karanfil için çokdaha
geniş kullanım alanları bulmustu. Karanfil özünün göze uygulandign-
da görmeyi iyileştirdiği sanılyordu. Karanfil tozu alına uygulandiğində
ateş düşürüyor, soğuk algınlığına iyi geliyordu. Karanfil yiyeceklere ka
tilirsa safra kesesini harekete geçiriyor, bağırsakları temizliyordu. Sütle
tüketilirse cinsel ilişkiyi daha tatmin edici kilıyordu Mucizevi, degerli,
her bakımdan harika bir bitkiydi.
1 çuval Karanfil bir ev aldırıyor. 7 kilo karanfil koca bir gemi satın almanızı sağlıyor.
Portekiz önce davranıp Afrika'nın altından sürekli doğuya doğru gidip baharat yollarına giden yeni yolu bulup güçleniyor. İspanya haksızlık diyor poryekizle çatışıyor. Araya papa girip ispanya ve portekiz arasından çizgi çizip doğuyu portekize batıyı ispanyaya veriyor. Portekizli Macellan kraldan baharat adasına göndermesini istiyor. Kral izin vermiyor.macellan ispanyaya gidiyor. Portekizde iyi eğitim alan Macellan dünyanın küre şeklinde olduğunu batıya giderek farklı yoldan baharat adalarına gidenijeceğini ispanya kralı corlas a inandırıyor. Çünkü doğudan gidemez orası portekize ait. Maluku armadası hazırlanıyor. Batıya giderek güney amerikaya, brezilyaya ordan boğazdan pasifik okyanusuna gidiyor. Sadece pasifik denizi 3 ay sürüyor. Filipin adası maluka adaları nihayet geliyorlar. Macellan Filipinler de mactin adasında öldürülüyor cesedi parçalanıyor. 5 gemiden biri baharat adalarına ulaşıyor. Burdan yine batıya giderek 3 yıl sonra ispanyaya varıyor. Bu gemi dünyayı dolaşan ilk gemi oluyor. Tabi bu yolculukta insan yiyen kabileler, ceviz büyüklüğünde altın çıkan Filipinler gibi ilginç yerler var.
Kitap çok iyi başlayan bırakamaz.