DEVLET YÖNETMEK
TİMUR HAN
1336-1405 arasında yaşamış
Timur İmparatorluğu Hakanı Emir Timur'un, Devlet Yönetmek konusunda, tarihin önde gelen lider kişiliklerinden kabul edilen kendi hükümdarlığının idaresine dair esasları gelecek nesillere yol göstermeyi amaçlayarak bir araya getirdiği ve hatıralarıyla açıklayarak kaleme aldığı tarihî bir kitap.
Timur Türk tarih tezlerinde Ankara savaşında Osmanlı ordusunu yenip Yıldırım Beyazıt’ı esir alan yıkıcı, zorba bir devlet yöneticisi olarak anlatılır.
Genellikle yıkıcı yönü önplana çıkarılır.
Bir diğer yönü de Hindistan’ı yakıp yıkarak müslüman egemenliğini kuran kişi olarak kabul edilmesidir.
Kendi kitabını okuduğumuzda son derece mütedeyyin bir devlet adamı olarak kendini algılatmaya çalıştığını görüyoruz.
Peygamberin ve kitabın yolunda her bir şeyi yaptığını iddia ediyor.
Bu minvalde bir devlet sistemi kurmaya çalıştığını anlatmaya çalışıyor.
Kendisini Türk olarak görmüyor.
Daha çok Cengiz Hanın soyundan gelen biri olarak görüyor.
Ayrıca kendisini her yüz yılda geleceğine inanılan dinin müceddidi olarak görüyor.
Kendi savaşımları sırasında Türkleri de Kürtleri de Anadolu’da nasıl alt ettiğini anlatmış.
İlk defa burada Hz. Muhammed’e atfen rivayet ettiği bir bilgi dikkatimi çekti:
Sormuşlarmış peygambere, eğer peygamber olmasaydınız yaşadığınız toplumda nasıl bir görev üstlenirdiniz, diye.
Bir devlet başkanının yönetiminde topluma hizmet etmek için bürokrat olarak çalışırdım, demişmiş.
Bu da Timur Hanın dile getirdiği bir iddia.
Timur Han bu kitapla islamiyetin 8. Yüzyılında kurduğu ve yönettiği devletini hangi esaslara bağlı olarak yönettiğini ve başarısının sırrının neler olduğunu anlatmaya çalışmış.
Son derece güzel bir kitap.
Timuru bu kitapla daha iyi anlama imkanı buldum.